Dacia by Renault, la pragul de 8 milioane de clienți. 50% dintre aceștia au peste 55 de ani – INFOGRAFICE

Dacia atinge în 2023 borna de opt milioane de clienți. Oficialii mărcii susțin că pragul va fi depășit în acest an, principalul vector fiind Sandero, model comercializat în 2,78 de milioane de unități.
Robert Stan - lun, 09 oct. 2023, 22:09
Dacia by Renault, la pragul de 8 milioane de clienți. 50% dintre aceștia au peste 55 de ani - INFOGRAFICE

Pornind de la momentul 2004, atunci când era lansat pe piață primul model dezvoltat de Renault, Logan, marca Dacia a crescut fără încetare, devenind dintr-o marcă națională cu vânzări limitate, un actor important atât în Europa cât și în nordul Africii sau Orientul Apropiat.

În anunțul privind atingerea pragului de opt milioane de unități, oficialii Dacia notează atât metamorfoza mărcii, cât și drumul către un succes pe care extrem de puțini îl intuiau în 1999, atunci când grupul francez Renault cumpăra pachetul majoritar de acțiuni al companiei Automobile Dacia.

Cei 50 de milioane de dolari plătiți atunci pentru 51% din acțiunile Dacia, precum și angajamentul de a retehnologiza compania cu 219 milioane de dolari, s-au dovedit o investiție foarte profitabilă pentru grupul francez Renault, cel care promitea dezvoltarea unei mașini de 6.000 de dolari (cca. 5.000 de euro) cu care să acopere piețele emergente din estul Europei.

Succesul nesperat al modelului Logan, primul dezvoltat de la zero după preluarea de Renault, a făcut ca marca Dacia să își extindă vânzările către multe țări care inițial nu se aflau în plan, iar aparițiile lui Sandero în 2008 și Duster în 2010 au dus marca românească către 44 de țări din Europa și din sudul mării Mediterane.

Alături de Logan, Sandero (inclusiv Stepway) și Duster, la atingerea pragului de opt milioane de unități au contribuit și celelalte modele din gamă, Lodgy, Dokker, Spring (singurul model 100% electric al mărcii) și Jogger. Conform celor de la Dacia, până acum, cel mai vândut model al mărcii a fost Sandero (inclusiv Stepway) cu 2,78 de milioane de unități, urmat de Duster, cu 2,26 de milioane de unități, și Logan, cu 1,97 de milioane de unități).

Toate acestea au fost sau sunt produse în trei uzine. Prima dintre acestea este bătrâna, dar complet retehnologizata uzină de la Mioveni, din România, acolo unde anul trecut a fost asamblat vehiculul cu numărul 7 milioane.

Inaugurată în august 1968, uzina de lângă Pitești a produs, de-a lungul timpului, șase generații de modele, de la Dacia 1100 până la noul vehicul de familie, Jogger. Jalonul de 1 milion de vehicule a fost atins în anul 1985, cel de două milioane în 1998, iar cel de cinci milioane, în anul 2014. Lansat în anul 2010, SUV-ul Duster – ajuns deja la a doua generație – este cel mai produs model din istoria uzinei, cu două milioane de exemplare fabricate. În prezent, din totalul producției de vehicule, peste 85% sunt destinate exportului.

Fabrica din Casablanca, Maroc, este deținută integral de grupul Renault din martie 2019. Înființată în 1959, aceasta operează o unitate de caroserie/asamblare și produce Logan, Sandero și Sandero Stepway.

Cel mai nou sit de producție pentru marca Dacia, uzina din Tanger, Maroc, a intrat în funcțiune în 2012. Construită de la zero, această unitate care include o secție de caroserie/asamblare, o platformă logistică, precum și o unitate de substructură și subansambluri este neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon și nu produce ape uzate.

Datele colectate de producător arată că persoanele care cumpără modele Dacia sunt în proporție de 66% bărbați. Totodată, 50% dintre clienții mărcii au vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani, modelul cu cea mai mare priză la tineri fiind, oarecum neașteptat pentru cei care s-au grăbit să menționeze Spring, crossoverul Jogger. 55% dintre cumpărătorii acestui model au vârsta de 54 de ani sau mai puțin.

Alte detalii importante despre clienții Dacia arată că peste 50% dintre ei nu mai au copii care locuiesc acasă. Jogger se remarcă din nou față de restul gamei, cu 47% dintre clienți având cel puțin un copil în întreținere. O altă surpriză este faptul că electricul Spring este atractiv pentru clienții din afara orașelor. Dacă, în medie, pe întreaga gamă, circa 40% dintre clienți locuiesc în mediul rural, în privința posesorilor de Spring procentul depășește 50%.

În fine, posesorii de modele Dacia conduc anual, în medie, aproximativ 12.000 km.

Citește și:
– Dacia C-Neo, un proiect care va aduce un break 4X4 și un sedan în familia mărcii
– Dacia UP&GO a adus mărcii 100.000 de clienți dornici de a intra mai repede în posesia mașinilor

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...