Dacia Duster 2016, la Salonul Auto de la Frankfurt. Toate noutăţile – Galerie FOTO

Dacia prezintă la Salonul Auto de la Frankfurt 2015 o nouă versiune Duster 2016, dar şi noile cutii de viteze manuale automatice. Prima transmisie manuală automatizată din oferta Dacia vine cu motor de 90 CP și cu Start-Stop. Noua Dacia Duster va fi disponibil în noi nuanţe ale caroseriei şi va avea ornamente interioare noi, mai multe dotări, tapițerii noi, un nou model de jante din aliaj şi sistemul multimedia MEDIA-NAV Evolution, cu tot cu o cameră de marșarier. Dacia va comercializa și o serie limitată "Urban Explorer" a lui Duster pe anumite pieţe.
Economica.net - mar, 15 sept. 2015, 08:01
Dacia Duster 2016, la Salonul Auto de la Frankfurt. Toate noutăţile - Galerie FOTO

Dacia Duster 2016 are noi jante de aliaj de 16 inci de culoare neagră şi o noua nuanță de caroserie „vert Altaï”, care înlocuiește în gamă nuanța „gris Olive”.

La interior sunt disponibile două noi tapițerii („Silicon noir” şi „Féderer gris” pe fond negru) care au cusături discrete de culoare „gris Technique”. Versiunile de echipare de intrare în gamă vor beneficia de tapițeriile în nuanța „Silicon noir”, în timp ce versiunile superioare vor beneficia de tapițeriile „Féderer gris” pe fond negru.

Nuanța „gris cosmos” va fi înlocuită de „gris platinium” în special la nivelul panourilor de uși, a mânerelor de susținere şi a ornamentelor de pe fațada centrală a planșei de bord.

Pentru Duster Edition 2016, Dacia oferă sistemul multimedia MEDIA-NAV Evolution. Acesta funcționează mai rapid, are funcții noi și o grafică mult mai plăcută. Mai mult, Duster Edition 2016 dispune, opțional, de o cameră video pentru marşarier, care oferă un plus de siguranţă.

Cutia de viteze „automatice”

Dacia introduce în ofertă, pentru prima dată în România, o cutie de viteze robotizată (automatică), denumită Easy-R. Aceasta este disponibilă pe motorizarea TCe 90 CP, este asociată cu sistemul Stop&Start și dispune de 5 trepte. Cutia Easy-R va fi disponibilă în lunile următoare pe modelele Logan, Logan MCV, Sandero și Sandero Stepway. Cutia dispune de un sistem de acționare electromagnetic (pilotat de un calculator) care asigură debreierea, schimbarea vitezelor și acționarea ambreiajului în locul șoferului. Ea dispune de două moduri de funcționare: Drive sau Manual (selectare prin impuls).

În modul Drive, schimbarea treptelor de viteză este realizată de calculator, pe baza informațiilor referitoare la condițiile de rulare, cum ar fi turația motorului, viteza de deplasare, stilul de condus al șoferului, iar în modul Manual, şoferul decide singur momentul schimbării treptelor de viteză prin acționarea manetei spre poziția + sau -. În cazul în care este necesară o accelerare energică, cutia trece automat într-o treaptă inferioară și furnizează astfel cât mai rapid performanța maximă disponibilă (funcție de kick down). Ea poate retrograda cu până la două trepte de viteză pentru a beneficia astfel de toată puterea motorului, ceea ce este extrem de util în situații precum accelerarea la intrarea pe autostradă de pe un drum secundar.

În trafic normal, Dacia afirmă că noua cutie robotizată este optimizată pentru aglomerațiile urbane și are un algoritm de funcționare ce favorizează turațiile joase, asfel încât confortul să fie ridicat, iar consumul la cote reduse. Este bine de știu că noua cutia de viteze robotizată oferă un consum şi emisii de CO2 identice cu cele ale versiunii manuale. Întrucât sistemul de acționare nu este solicitat decât în momentul schimbării rapoartelor, consumul de energie al cutiei Easy-R este mult mai redus decât cel înregistrat de o cutie automată tradițională. Utilizarea unei soluții electromecanice în locul tehnologiei hidraulice asigură, pe lângă o mai mare precizie a acționării, o durabilitate și o fiabilitate sporite.

Cutia de viteze robotizată Easy-R a fost supusă unor teste intense pe bancurile de probe, care au însumat 130.000 de ore.

Motoarele Euro 6

Dacia și-a actualizat toate motorizările din gamă pentru respectarea normei euro 6. Odată cu acest update, toate propulsoarele sunt echipate cu sistemul Start-Stop și cu funcție de recuperare a energiei cinetice pierdute la frânare, singurele excepții fiind unitățile 1.2 16V.

Toate motoarele diesel sunt echipate cu un sistem de reducere a emisiilor de oxizi de azot care funcționează fără întreținere: Lean Nox trap, o soluție tehnică bazată pe un sistem de absorbire a NOx-urilor care folosește un catalizator placat cu zeoliți (grup de minerale).

Graţie actualizării la Euro 6, toate propulsoarele au devenit mai eficiente în materie de consum de carburant.

În cazul gamelor Sandero, Logan și Logan MCV: unitatea TCe 90 are un consum mai mic cu 0.1 litri la sută, iar diesel-ul de 90 CP este cu 0.3 litri la sută mai eficient. La gama Sandero Stepway, motorul TCe 90 este cu 0.3 litri la sută mai eficient și diesel-ul de 90 CP este cu 0.2 litri la sută mai eficient. În cazul gamei Duster, unde sunt prezente cele mai multe motoare, există îmbunătățiri de consum pe toate planurile.

Motorul dCi de 90 CP al lui Duster este cu 0.3 litri la sută mai eficient, iar fratele său mai puternic, de 110 CP, are un consum mixt redus cu 0.5 litri la sută. Unitatea TCe de 125 CP din gama Duster a devenit cu 0.2 litri la sută mai economică, iar motorizarea nouă de 115 CP, denumită SCe șioferită doar pe anumite piețe, are un consum mixt de 6.4 litri la sută.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...