Dacia în lume: aproape 300.000 de maşini care poartă marca românească s-au vândut anul acesta la nivel mondial

Grupul francez Renault a vândut în prima jumătate a anului peste 290.000 de maşini la nivel mondial sub marca Dacia, cu 10% mai multe decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. Brandul românesc, care a aniversat anul acesta un deceniu de când a fost relansat de Renault, a ajuns astfel să reprezinte mai mult de o cincime din volumul vânzărilor grupului francez la nivel global. Dacia a vândut 511.465 autovehicule, în 2014, la nivel global, în creştere cu 19% faţă de 2013 când au fost livrate 429.540 automobile.
Economica.net - joi, 30 iul. 2015, 09:06
Dacia în lume: aproape 300.000 de maşini care poartă marca românească s-au vândut anul acesta la nivel mondial

După ce a inventat segmentul „entry” – sau low-cost – în Europa la timp pentru a câştiga de pe urma efectelor crizei financiare mondiale şi perioadei de recesiune şi stagnare economică ce a urmat, Sandero, Duster şi Logan se menţin în top 5 cele mai bine vândute modele Renault la nivel mondial. Topul este condus de Clio, cu aproximativ 237.000 de unităţi livrate în primul semestru din acest an, urmat de Sandero (171.000), Duster (168.000), Megane (146.000), respectiv Logan (145.000), potrivit raportului financiar prezentat, joi, de Renault şi consultat de ECONOMICA.NET.

Daciile vândute de Renault nu sunt produse doar în România. În Europa, uzina de la Mioveni concurează cu fabrica mai mare a grupului francez din Tanger, Maroc. De remarcat că Dacia este singura marcă a grupului francez care a crescut în primele şase luni din acest an – vânzările de maşini Renault au scăzut cu 1,4%, la 1,05 milioane unităţi. Per total, Renault a livrat în primele şase luni din an 1,37 milioane de automobile şi vehicule comerciale uşoare, în urcare cu 0,8% faţă de 1,36 milioane în aceeaşi perioadă din 2014.

Renault precizează, în raport, că România a susţinut afacerile grupului în regiunea geografică din care facem parte, afectată de declinul vânzărilor din Rusia, unde s-a simţit impactul sancţiunilor economice impuse de UE pe fondul crizei din Ucraina. Vânzările Renault şi Dacia în România au crescut cu 23,9% în prima jumătate a anului, grupul ajungând la o cotă de piaţă de 42% prin cele două mărci.

Veniturile Renault la nivel global au urcat cu 12% în primul semestru din acest an, la 22,19 miliarde de euro, iar profitul net a crescut de aproape două ori, de la 749 de milioane de euro la 1,39 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite agenţia EFE,......
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...