Dacia sărbătoreşte 50 de ani de la fabricarea primului autoturism. Cum se fabrica modelul 1100 – VIDEO

În data de 20 august 1968 era inaugurată Uzina de Autoturisme Piteşti (UAP). Primul autoturism ieşit de pe porţile uzinei purta numele Dacia 1100 şi era un vehicul produs după licenţa modelului Renault R8.
Economica.net - lun, 20 aug. 2018, 11:04
Dacia sărbătoreşte 50 de ani de la fabricarea primului autoturism. Cum se fabrica modelul 1100 - VIDEO

Din 1968 şi până în 1972, aproximativ 44.000 de autoturisme Dacia 1100 au fost produse, în 1970 apărând o uşoară modificare estetică la partea frontală. Modelul 1100 a fost fabricat sub licenţă Renault, fiind, de fapt, derivat din Renault 8.

 

 Sursa video: British Pathee

Dacia 1100 a fost o berlină cu tracţiune şi motor pe spate, cu o capacitate cilindrică de 1.108 cmc şi cu o putere de 46 cai, atingând o viteză maximă de 135 km/h.

Preţul era, la vremea aceea, de aproximativ 55.000 de lei, unul cam mare pentru România anilor ’70.

Modelele Dacia 1100 şi Renault 8 au fost produsă la uzinele din Flins (Franţa), Mariara (Venezuela) Plovdiv (Bulgaria), Valladolid (Spania), Belgia, Turcia, Ciudad Sahagun (Mexic), Chile, Columbia, Heidelberg Australia, Noua Zeelandă, Maroc, Algeria, Africa de Sud, Africa de Sud, Taiwan, Canada.

Dacia 1300

Un an mai târziu intra în fabricație Dacia 1300, care avea să fie modelul de bază al mărcii timp de aproape trei decenii. Fabricat în numeroase variante – berlină, break, pick-up și derivat chiar într-o versiune sport cu două uși – modelul va rămâne în memoria a generații de șoferi drept „mașina care a pus România pe roți”.

Înființată la sfârșitul anilor 60 în urma unui acord de colaborare între statul român și firma Renault, Dacia a revenit la rădăcinile sale în 1999, odată cu preluarea mărcii și a uzinei de la Mioveni de către grupul francez. Dacia este azi cea mai mare companie din România, cu o contribuție semnificativă la Produsul Intern Brut și la exporturile țării și cu un rol structurant în economie prin intermediul unei vaste rețele de furnizori.

De-a lungul a cinci decenii, la Mioveni au fost fabricate peste 6 milioane de automobile. Producția primului an – 2 030 de vehicule asamblate în 1968 – se realizează în prezent în mai puțin de o zi și jumătate. Peste 90% din automobilele fabricate iau calea exportului, modele precum Sandero sau Duster figurând în topurile de vânzări de pe cele mai exigente pieţe europene. Parte a Groupe Renault, Dacia este în 2018 o marcă dinamică, lider pe piața din România și aflată în plină expansiune pe plan internațional. Platforma industrială de la Mioveni numără în prezent 14.000 de salariați, care beneficiază de condiții de lucru moderne, la nivel european.

Dacia produce în România aproape 350.000 de autoturisme pe an. La acestea se adaugă peste 500 000 de motoare și peste 500 000 de cutii de viteze, din care o parte importantă sunt exportate, prin intermediul Direcţiei Logistice Dacia şi a celui mai mare centru logistic al Alianţei Renault Nissan Mitsubishi, Alliance International Logistic Network (AILN). Activitatea de inginerie se derulează la cele mai înalte standarde internaționale, în cadrul centrului de inginerie, Renault Technologie Roumanie, inclusiv la Centrul Tehnic Titu, inaugurat în anul 2009.

Gama Dacia, compusă în 1968 dintr-un singur model, cuprinde în prezent șapte modele, din care trei (Lodgy, Dokker și Dokker Van) sunt produse, începând din 2012, în uzina Groupe Renault de la Tanger, în Maroc.

Cifre cheie:

• Dacia este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de peste 5 Mld Euro în 2017.
• În 50 de ani au fost fabricate la Mioveni peste 6 milioane de vehicule marca Dacia
• Dacia este liderul pieței auto din România, cu o cotă de circa 30% din vânzările de vehicule noi.
• Modelele Dacia sunt vândute în 44 de ţări, pe 4 continente.
• Peste 90% din producția uzinei de la Mioveni este comercializată la export
• Principalele trei pieţe de export sunt, în prima jumătate a anului 2018 sunt Franţa, Germania şi Italia

Istoria Dacia

Construcţia Uzinei de Autoturisme de la Mioveni (judeţul Argeş) a început în 1966, având la bază un acord între autorităţile române şi producătorul francez de automobile, Renault, ce prevedea asamblarea unui model Renault sub marca Dacia. Construcţia uzinei s-a încheiat într-un timp record de doar un an şi jumătate.

La 1 iulie 1968, au început testele la cele 217 staţii de lucru din uzină, iar două zile mai târziu, la 3 august a fost testat primul motopropulsor.

Inaugurarea Uzinei a avut loc la 20 august 1968, când s-a început producţia modelului Dacia 1100, un model sub licenţa Renault R8. Conform contractului, Renault furniza toate părţile componente ale modelului, urmând ca cei de la Dacia să le asambleze. Din 1968 şi până în 1972, aproximativ 44.000 de autoturisme Dacia 1100 au fost produse, în 1970 apărând o uşoară modificare estetică la partea frontală. După Dacia 1100, a urmat Dacia 1300 care a intrat în producţie în august 1969, un model sub licenţa R12, fiind prezentată la saloane auto de la Bucureşti şi Paris.

Între 1970 şi 1980, Dacia a dezvoltat o întreagă gamă de modele. Astfel, în 1970 au apărut versiuni ale Daciei 1300 berline, iar în 1973 a fost lansat modelul break, iar în 1975 modelul Dacia 1302 (gen papuc, fabricat în 2 000 de exemplare, până în 1982).

După expirarea licenţei Renault, în 1979, Dacia a început un program propriu de dezvoltare. Între 1972 şi 1997, constructorul român a realizat opt modele, ultimul – Dacia Nova – fără nici o legătură cu modelul iniţial, preluat de la Renault. Nova, lansat în 1995, a fost primul model Dacia proiectat şi fabricat integral în România.

În 1998, anul în care s-au aniversat trei decenii de la producerea primului automobil Dacia, de pe porţile uzinei a ieşit autoturismul cu numărul 2.000.000. În acelaşi an întreprinderea a obţinut Certificatului de Atestare a Implementării Sistemului Calităţii ISO 9001.

La 2 iulie 1999 s-a semnat contractul de privatizare a societăţii şi Dacia a devenit o marcă a Grupului Renault, având ca principală misiune susţinerea dezvoltării Grupului pe pieţele emergente.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...