Dacia lansează două maşini la Salonul Auto de la Paris: Lodgy Stepway şi Dokker Stepway

Dacia va prezenta un nou model, Dacia Lodgy Stepway, şi o nouă generaţie a modelului Dokker Stepway la Salonul Auto de la Paris, eveniment ce va avea loc în perioada 4-19 octombrie.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 13:25
Dacia lansează două maşini la Salonul Auto de la Paris: Lodgy Stepway şi Dokker Stepway

Monovolumul Lodgy este al treilea model ce va purta indicativul Stepway, după ce Dacia a lansat Sandero Stepway şi Dokker Stepway.

Lodgy Stepway și Dokker Stepway sunt disponibile în cinci nuanțe de caroserie, incluzând Bleu Azurite, și afișează un stripping cu denumirea « Stepway » pe portierele din față.

Primul eşec de marcă la Dacia: Renault vrea să scoată din producţie Dacia Lodgy

Constructorul francez Renault ar putea renunţa la producţia unuia dintre cele trei modele mari din clasa low-cost, Logan Break, Lodgy sau Dokker, potrivit declaraţiilor oficialilor grupului francez, făcute pentru presa din Hexagon.

“Acum avem trei modele, în viitor am putea avea doar două. Deocamdată suntem în analize, nu am luat încă o decizie” a declarat Arnaud Deboeuf, responsabil cu gama Entry la Renault.

La ce va renunţa Renault? La Loganul MCV, ultimul lansat din cele trei, la utilitara Dokker, sau la monovolumul Lodgy? Presa franceză înclină spre Lodgy, chiar dacă vânzările fiecăruia dintre cele trei modele sunt socotite dezamăgitoare.

Lodgy bate recordul negativ. În primele şase luni ale acestui an, vânzările au căzut cu 42%. În toată lumea, s-au vândut doar 24.300 de unităţi Lodgy, în condiţiile în care maşina este destul de “tânără”, fiind lansată în 2012. Modelul este socotit un eşec de unii mai ales din cauza designului său, considerat prea minimalist, dar suferă şi din cauza tendinţei pieţei: în Europa acest tip de caroserie nu mai este “gustat” cum era odinioară.

La Dokker, cifrele sunt mai puţin dezamăgitoare. În primele şase luni din acest an, s-au vândut doar 30.000 de maşini, dar în creştere cu 28% faţă de perioada anului trecut. În ceea ce priveşte Logan MCV, la finalul lui august s-au consemnat vânzări de doar 28.500 de unităţi.

Aceste cifre nu sunt obişnuite pentru Renault, mai ales pentru divizia low-cost, cea care trebuie să genereze volume mari de vânzări pentru a fi rentabilă. “Am făcut o greşeală, o să vedem cum o îndreptăm” a spus Deboeuf, referitor la faptul că acum există trei modele pe un segment în care, înainte de 2012, exista unul singur: vechiul Logan MCV, în variantele sale cu 5 sau 7 locuri.

Pare clar că Lodgy va fi modelul sacrificat de Renault, dacă judecăm după declaraţiile mai vechi ale directorului gamei Entry, făcute în primăvara acestui an, când a pomenit inclusiv de reduceri de preţuri, care să facă monovolumul Lodgy mai atractiv. Deboeuf a declarat că Lodgy are cifre slabe de vânzari din mai multe motive: este un model vândut doar în Europa si doar sub brandul Dacia, pretul a fost prea mare comparativ cu mai vechiul Logan MCV pe care l-a înlocuit, iar producatorii de autovehicule din aceeasi clasa au venit cu discounturi semnificative dupa lansarea Lodgy. El a spus atunci şi că preţurile vor scădea cu 2.000 de euro.

„Preţul ar putea să scadă la 12.000 şi 13.000 de euro, faţă de intervalul 14.000-15.000 euro sau chiar mai mult. Nu preţul de pornire e problema la Lodgy – pentru că nimeni nu cumpără versiunile de intrare în gamă – ci preţurile pentru versiunile de top şi pentru configuraţiile din zona de mijloc”, a spus executivul Renault atunci.

Lodgy este prima maşină Dacia care este produsă în afara României. Monovolumul este fabricat la Uzina din Tanger, Maroc. Totuşi, românii nu ar trebui să fie neapărat liniştiţi: Renault a investit sume uriaşe în uzina de la Tanger, pe care vrea s-o facă cea mai competitivă din tot grupul, or, dacă producţia Lodgy va fi oprită, este posibil să fie mutată în Maroc o parte din producţia celorlalte modele care se asamblează acum la uzina de la Piteşti.

În UE, Dacia a avândut în 2013 289.000 de automobile noi, marca româneasca detinuta de grupul Renault ajungând în luna decembrie la o cota de piata de 3,2%, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Pe ansamblul anului trecut, Dacia a avut o cota de piata de 2,4% în UE, fata de 1,9% în 2012.

Rezultatele Dacia au permis grupului Renault sa ocupe în 2013 cea de-a treia pozitie în topul producatorilor auto din Europa, cu 1,076 milioane autoturisme. Dacia este deţinută de către producatorul auto francez Renault din anul 1999.

Dacia în Europa: Vânzările au crescut cu 30%, în perioada ianuarie-august 2014

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat, în perioada ianuarie-august 2014, o creştere semnificativă în Europa (UE plus EFTA), iar cota de piaţă a constructorului autohton de automobile s-a majorat de la 2,4%, la 2,9%, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate miercuri.

Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat în primele opt luni ale anului la 250.769 de unităţi, în creştere cu 29,5% faţă de perioada ianuarie-august 2013 (193.703 vehicule), scrie Agerpres.

Vânzările grupurilor auto germane Volkswagen şi Daimler au crescut cu 8% şi, respectiv, 1,6%, livrările grupurilor franceze Renault şi PSA Peugeot Citroen cu 16,1% şi, respectiv, 4%, ale Ford cu 6,5%, în timp ce livrările General Motors au scăzut cu 3,2%.

În august 2014 au fost înmatriculate 22.018 de autoturisme Dacia în Europa (UE plus EFTA), mai multe cu 2,4% faţă de perioada similară din 2013, când înmatriculările s-au situat la 21.498 vehicule.

Luna trecută, vânzările Ford au crescut cu 15,2%, ale Volkswagen cu 9,3%, ale PSA Peugeot Citroen cu 1,6%, în timp ce livrările grupului Renault au scăzut cu 3,3%, ale Daimler cu 4,8%, ale General Motors cu 15%.

Statisticile vizează pieţele auto din 29 de state europene, din care 26 provin din Uniunea Europeană, fără Malta, iar trei state sunt participante la Acordul European de Comerţ Liber (EFTA), respectiv Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...