UPDATE – Declaraţii contradictorii la Dacia: N-am cerut TVA zero la achiziţia de maşini noi

Reprezentanţii Automobile Dacia, cel mai mare producător de maşini din România, îl contrazic pe vicepreşedintele companiei şi susţin că nu au cerut Guvernului eliminarea TVA pentru cumpărarea de maşini noi, informează DIGI24.
Economica.net - joi, 21 mai 2015, 15:42
UPDATE - Declaraţii contradictorii la Dacia: N-am cerut TVA zero la achiziţia de maşini noi

Precizarea vine în contextul în care Constantin Stroe, vicepreședinte Dacia, dar şi preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România, a avansat o astfel de soluție pentru revigorarea pieței auto.

Reprezentanţii constructorului de la Mioveni au transmis că Automobile Dacia încurajează toate măsurile care permit creşterea pieţei de maşini noi, dar că nu a înaintat Guvernului o solicitare privind TVA zero la achiziţia de maşini noi, informează DIGI24.

21 mai 2015:

Dacia face o propunere fiscală, de această dată, după ce luna trecută amenința că își mută producția de la Mioveni dacă nu se face o autostradă de la Pitești la Sibiu, potrivit Digi24. Producătorul de mașini propune TVA zero pentru achiziţia de maşini noi, ca să creasca vânzările. În prezent, piața auto din România este invadată de mașini second-hand. La fiecare patru maşini cumpărate de români, doar una este nouă. Nici Programul Rabla sau Prima Maşină nu ajută prea mult la revigorarea vânzărilor.

Scutirea de TVA pentru vânzările de maşini noi ar fi un ajutor nu numai pentru cumpărători, ci şi pentru buget, deşi iniţial în visteria statului ar intra mai puţini bani. Cu aceste argumente a mers Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia, la oficialii Ministerului de Finanţe.

Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia: „Propune-ți, domnule, să vinzi 50.000 de mașini noi, fără TVA. Înseamnă niște locuri de muncă stabile, care înseamnă taxe, impozite, o serie de alte contribuții”.

Autorităţile au fost însă reticente.

Citeşte continuarea articolului, pe Digi24.ro.

Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia: Sigur că primul răspuns al ministerului, apoi domnule, noi vom avea o gaură de TVA înmulțit cu numărul de mașini.

Spre exemplu, la fiecare maşină nouă de 10.000 de euro care iese pe poarta fabricii, statul ar pierde 2.400 de euro din Taxa pe Valoarea Adăugată neîncasată. Ar fi însă un câştig pentru buzunarul cumpărătorilor, care preferă să cumpere autoturisme vechi, mult mai ieftine. Anul trecut, doar un sfert din cele 290.000 de maşini înmatriculate au fost noi.

Iar din acestea, 27.000 de maşini au fost marca Dacia, în condiţiile în care pe poarta fabricii de la Mioveni au ieşit aproape 340.000 de maşini. Sunt rezultate slabe pentru întreaga industrie auto, în care programele guvernamentale destinate acestui sector nu ajută foarte mult. Anul trecut, românii au cumpărat prin programul Rabla aproape 17.000 de maşini noi, în timp ce pentru Prima Maşină nu există cerere.

Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia: Sunt și eu unul dintre participanții la așa-zisul program Prima Mașină. Nu dă rezultate. Finalmente a ieșit un program care te obligă pe tine, potențial cumpărător, la ridicarea unor bariere birocratice uluitoare.

În urmă cu o lună, oficialii Dacia au anunţat că iau în calcul mutarea producţie de la Mioveni în Maroc, dacă până în 2020 nu se construieşte autostrada Sibiu-Piteşti. Un drum rapid le-ar permite să-şi transporte mai repede maşinile peste graniţă, acolo unde se duce cea mai mare parte a producţiei de la Mioveni. Potrivit companiei, Dacia a contribuit cu 2,8% la Produsul Intern Brut al României şi cu 7,3% la exporturi.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a......
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a prezentat marți imagini noi de pe lotul 2 Vadu Pașii - Râmnicu Sărat ...
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din ...