Renault ar putea produce modelele Duster şi Lodgy în Indonezia

Grupul francez Renault ar putea produce monovolumul Dacia Lodgy, dar şi SUV-ul Duster, în Indonezia, pentru a profita de cererea de pe piaţa din Asia de Sud-Est, potrivit cotidianului francez La Tribune.
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 10:15
Renault ar putea produce modelele Duster şi Lodgy în Indonezia

Duster a devenit cel mai bine vândut model al grupului Renault în acest an. În 2013 au fost vândute peste 155.729 de maşini în primele cinci luni ale anului, în creştere cu 59%, devansând modelul Clio IV (139.397), Megane (133.116) şi Sandero (124.918).

Doar uzina de la Mioveni a produs peste 400.000 de modele Duster din 2010 şi până în prezent. La un preţ mediu de 15.000 de euro, asta înseamnă peste 6 miliarde de euro. Grupul Renault comercializează modelul Duster sub brandul Renault şi în America de Sud (Brazili), Rusia şi Asia (India).

În Rusia, mai mult de jumătate din productia uzinei Renault de lângă Moscova este dedicată lui Duster. Duster a primit deja un facelift în Rusia şi este disponibil şi cu o cutie automată şi un motor de 2 litri. La fel şi în America de Sud.

Duster a cucerit şi Marea Britanie. SUV-ul spartan se vinde bine şi în Regatul Unit, iar doritorii sunt dispuşi să aştepte chiar şi şase luni pentru a intra în posesia unui model Duster.

SUV-ul se pregăteşte pentru prima schimbare după trei ani de zile. Varianta cu facelift a SUV-ului va fi prezentată la Salonul Auto de la Frankfurt care va avea loc în toamna acestui an.

Lodgy, fabricat în prezent în Maroc şi singurul model Dacia care nu are succesul aşteptat în Europa, ar putea fi produs în Indonezia, întrucât autovehiculele din această categorie sunt foarte populare în regiune.

Renault „analizează fabricarea Dacia Lodgy MPV în Indonezia”, a declarat o sursă din cadrul grupului pentru publicaţia franceză.

Lodgy este singurul autovehicul din gama „entry” a Renault care nu este un succes, scrie La Tribune.

În timp ce Duster, Sandero şi Logan au atras mulţi clienţi, Lodgy rămâne sub ţintele stabilite, în special din cauza declinului popularităţii monovolumelor în Europa în favoarea SUV-urilor. Lodgy ar putea avea însă un viitor în Asia de Sud-Est, unde maşinile din categoria MPV sunt foarte căutate.

Renault ar putea începe producţia la fabrica din Indonezia în 2016.

„Există un potenţial ridicat”, a declarat directorul operaţiunilor Renault în regiunea Asia-Pacific, Gilles Normand, în aprilie.

Proiectul din Indonezia ar putea fi derulat în cooperare cu Nissan, constructorul auto nipon controlat de Renault.

Renault ia în calcul să producă, în afară de Lodgy, Duster şi un model entry cu preţ redus, scrie La Tribune.

Nissan a prezentat în luna iulie modelul Go de circa 5.000 de euro, care ar urma să fie lansat în India la începutul anului următor, iar ulterior în Rusia şi Indonezia sub noul brand entry level Datsun. Renault intenţionează să prezinte la salonul auto din New Delhi din februarie conceptul unei maşini proprii cu preţ redus, de asemenea de 5.000 de euro, potrivit unei surse din cadrul grupului. Autovehiculul este destinat, cel puţin într-o primă fază, pieţelor emergente din Asia.

Piaţa auto din Indonezia a crescut în prima jumătate anului cu 12,8%, la nivelul record de 582.300 de unităţi. Cel mai bine vândut model este Toyota Avanza, maşină asemănătoare cu Lodgy. Avanza este atât de populară încât înregistrează o cotă de piaţă de 17,5%, scrie La Tribune.

Cele mai mari pieţe pentru Dacia au fost anul trecut Franţa (23,4%), Germania (13%), Algeria, Turcia şi Italia. Franţa a dominat în 2012 topul vânzărilor Dacia pe ţări, cu 84.522 unităţi comercializate, urmată de Germania, cu 46.590 unităţi şi de Algeria, cu 41.710 vehicule. Topul vânzărilor externe este continuat de Turcia – 28.964 autovehicule, Italia – 26.832 şi Spania – 17.847.

Vânzările Dacia la nivel global au crescut anul trecut cu 4,8% faţă de 2011, la 359.822 autovehicule, din care puţin peste 6% au fost comercializate în România, unde compania s-a menţinut totuşi lider de piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Numărul utilizatorilor globali de smartphone a crescut cu 5,5 miliarde, în ultimii zece ani – Ericsson Mobility Report
Numărul utilizatorilor globali de smartphone a crescut cu 5,5 miliarde, în ultimii zece ani – Ericsson Mobility Report
Numărul utilizatorilor de smartphone a crescut cu 5,5 miliarde în ultimii zece ani, la nivel global, în timp ce traficul ...
Aproximativ 57% dintre părinţii români au un cont separat de economii pentru copii – studiu
Aproximativ 57% dintre părinţii români au un cont separat de economii pentru copii – studiu
Aproximativ 57% dintre părinţii români au un cont separat de economii pentru copii, 61% nu au redus sumele alocate copiilor ...
PwC: România poate face progrese mari la colectarea TVA prin informatizarea ANAF
PwC: România poate face progrese mari la colectarea TVA prin informatizarea ANAF
România se află din nou pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, potrivit unui raport ...