Dacia Spring și Tesla Model 3, în vârful clasamentului înmatriculărilor de mașini electrice

În luna ianuarie 2022 au fost înmatriculate în România 570 de mașini 100% electrice, iar nu mai puțin de 148 dintre acestea au fost Dacia Spring.
Robert Stan - joi, 10 feb. 2022, 22:00
Dacia Spring și Tesla Model 3, în vârful clasamentului înmatriculărilor de mașini electrice

Raportul Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) pentru luna ianuarie arată că achizițiile de mașini „verzi” din această perioadă aproape s-au dublat, creșterea segmentului fiind de 95,5% față de prima lună din anul anterior.

În acest context este important de marcat faptul că, pentru prima dată în România, cota mașinilor electrice și plug-in hybrid (hibride cu încărcare la priză) a urcat la 17,9%, mult peste cea a mașinilor diesel (13,9%).

Pentru a înțelege dimensiunea acestei schimbări trebuie menționat că, la finalul lui 2021, mașinile electrice (EV) și plug-in hybrid (PHEV) ocupau 15,5% din piață în timp ce dieselurile dețineau 18,8%. E drept că rezultatul după o singură lună poate fi considerat irelevant, însă tendința este cât se poate de clară.

În prima lună a lui 2022, 570 de români au înmatriculat mașini 100% electrice, 148 dintre aceștia, adică aproape un sfert, optând pentru modelul Dacia Spring.

Pe poziția a doua în clasamentul înmatriculărilor de mașini electrice se află Tesla Model 3, vehicul înmatriculat în 75 de unități, iar pe trei Hyundai Kona Electric cu 42 de unități.

În clasamentul mărcilor, Dacia ocupă prima poziție, urmată de Volkswagen (89 de unități), Tesla (75 de unități), Hyundai (51 de unități) și BMW (29 de unități).

La capitolul vehicule plug-in hybrid (PHEV), marca aflată în vârful clasamentului este Mercedes-Benz (61 de unități), urmată de Volvo (44 de unități), Ford (43 de unități), Hyundai (43 de unități) și Skoda (36 de unități).

Cele mai căutate modele din zona PHEV a pieței sunt, conform APIA, Ford Kuga (38 de unități), Hyundai Tucson (32 de unități) și Mercedes-Benz GLE (24 de unități).

Autoturismele hibride fără reîncărcare din surse externe (HEV) au în Top 3 doar exclusiv modele Toyota. Astfel, pe primul loc se află Toyota C-HR cu 140 de unități, urmată de Toyota Corolla cu 138 de unități și de Toyota RAV4 cu 103 unități.

Te-ar mai putea interesa și
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida SA, o companie deținută de investitori Italieni, cu același tip de......
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...
Şapte state membre UE avertizează Bruxelles-ul să nu intre într-o ”cursă a subvenţiilor” cu SUA
Şapte state membre UE avertizează Bruxelles-ul să nu intre într-o ”cursă a subvenţiilor” cu SUA
Şapte ţări membre UE au trimis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în care au tras ...