Dacian Cioloş a fost ales în funcția de președinte al USR PLUS

Europarlamentarul Dacian Cioloş a fost ales, vineri seara, în funcţia de preşedinte al USR PLUS, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor interne pentru această funcţie.
AGERPRES - vin, 01 oct. 2021, 20:38
Dacian Cioloş a fost ales în funcția de președinte al USR PLUS

El a obţinut 19.603 voturi, faţă de contracandidatul său, Dan Barna, care a obţinut 18.900, a anunţat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu.

Dacian Cioloş a fost desemnat câştigător şi după primul tur de scrutin al alegerilor interne pentru funcţia de preşedinte al USR PLUS.

„Au votat 38.511 colegi, dintr-un total de 44.540, care au primit mail-ul cu link-ul pentru vot, cu aplicaţia pentru vot şi, în urma voturilor exprimate de colegii noştri, clasamentul este următorul: Dacian Cioloş a întrunit 19.603 voturi, Dan Barna – 18.908 voturi. Ăsta este rezultatul în urma votului electronic ce va fi trimis spre validare către Congresul USR ce va avea loc în acest weekend”, a precizat Ionuţ Moşteanu.

Proaspăt ales președinte al USR PLUS, Cioloș a declarat că formațiunea pe care o conduce trebuie să-și propună câştigarea alegerilor prezidenţiale şi a celor locale şi parlamentare.

„Cred că am dovedit că putem avea maturitate şi înţelepciune să ducem la bun sfârşit un proces democratic. (..) Mi se pare foarte importantă participarea masivă la vot, asta arată că cei care sunt în USR PLUS cred în acest proiect al fuziunii şi îl validează prin participarea la aceste alegeri. (…) Am avut şi sesizări şi plângeri, o parte au fost clarificate, altele urmează să fie clarificate, mi se pare important să limpezim lucrurile, vom învăţa şi vom trage consecinţele din experienţa acestui proces pentru că pe viitor aş dori să avem multe astfel de ocazii. (…) USR PLUS va avea un rol important de jucat în perioada următoare, trebuie să ne propunem câştigarea alegerilor prezidenţiale şi a celor locale şi parlamentare”, a spus Cioloş la sediul USR PLUS.

Potrivit acestuia, rezultatul alegerilor este un mesaj important, care va fi înţeles atât de conducerea centrală, cât şi în filiale, şi anume, acela că membrii formaţiunii vor să lucreze împreună, fără a exista diferenţe între USR şi PLUS.

„Am avut şi sesizări şi plângeri, o parte dintre ele au fost clarificate de comisia electorală, altele urmează să fie clarificate, pentru că, dincolo de orice, mi se pare important să limpezim lucrurile, membrii noştri să aibă încredere că un astfel de proces democratic poate să decurgă în condiţii bune. Vom învăţa şi vom trage consecinţele din experienţa acestui proces, pentru că pe viitor aş dori să avem multe astfel de ocazii, oportunităţi – ca membrii de partid să participe la deciziile pe care le luăm în partid”, a subliniat preşedintele ales al USR PLUS.

El a adăugat că este important ca aceia care au făcut pasul de a se înscrie şi care au susţinut fuziunea USR PLUS să se simtă ei înşişi bine în acest partid şi să-i poată convinge şi pe alţii să vină, întrucât România are nevoie de o alternativă pentru modernizare, pentru reforme.

„Şi, aşa cum stau lucrurile acum, din ceea ce vedem în ultimele luni şi săptămâni pe arena politică, USR PLUS va avea un rol important de jucat în perioada următoare, până în 2024, pentru a oferi o alternativă reală la modernizarea României. Trebuie să ne propunem câştigarea alegerilor prezidenţiale şi a celorlalte alegeri – locale, parlamentare – ca să putem asigura fără alte compromisuri modernizarea pe care am promis-o, încă de când am înfiinţat acest proiect. (…) Îi asigur pe toţi colegii că vom lucra împreună”, a adăugat europarlamentarul.

Cioloş a spus că în 2023 îşi va depune mandatul pentru a fi revalidat, iar săptămâna viitoare va renunţa de funcţia de lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Întrebat într-o conferinţă de presă la sediul central al USR PLUS dacă îşi menţine opţiunea de a-şi depune mandatul din fruntea partidului peste doi ani pentru a fi revalidat, Cioloş a spus: „O să propunem şi modificarea statutului în acest sens, dar chiar dacă statutul nu va fi modificat, în 2023 eu îmi voi depune mandatul, pentru că mi se pare important să avem o discuţie aşezată, să tragem nişte concluzii după ce vor trece doi ani, în 2023, înainte de alegerile din 2024. Obiectivul nostru este să câştigăm aceste alegeri, să oferim românilor o alternativă viabilă”.

Cioloş a afirmat că în următoarele zile va merge la Bruxelles pentru a clarifica nişte lucruri şi că va fi prezent la Bucureşti de câte ori USR PLUS va purta negocieri politice.

„Voi merge zilele următoare (la Bruxelles – n.r.), pentru că am lucruri de clarificat şi acolo. Am spus că dacă sunt ales preşedintele partidului voi renunţa la poziţia de preşedinte al grupului Renew şi asta voi face. Săptămâna viitoare voi merge să îi informez şi pe colegi legat de aceste concluzii şi evident că voi fi prezent aici, împreună cu restul echipei, la orice discuţii şi negocieri. Vom avea o echipă, eu mi-aş dori în aceeaşi structură şi componenţă, cum am avut şi în 2019, când am negociat”, a susţinut acesta.

Declarațiile lui Dan Barna

USR PLUS rămâne acelaşi partid care a adus reformă în România, a afirmat vineri seara Dan Barna, care a pierdut alegerile pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor interne.

„Vreau sa le mulţumesc colegilor care au participat la acest demers fără precedent în istoria politică din România. (…) USR PLUS este un partid viu, dinamic şi în care democraţia există şi funcţionează. Ştiu că e multă dezamăgire şi supărare în echipa celor care m-au susţinut, ştiu că în egală măsură este mult entuziasm, bucurie în echipa colegilor care l-au susţinut pe Dacian Cioloş. Până la urmă, despre asta e vorba într-o competiţie firească şi importantă. Dar, dincolo de asta, de luni încolo rămânem acelaşi partid solid, acelaşi partid solidar, acelaşi partid vertical care a adus în România reformă”, a declarat Dan Barna, după anunţarea rezultatelor.

El a precizat că încheie mandatul de co-preşedinte al USR PLUS cu „satisfacţii majore”.

„Am preluat un partid cu 1.000 de membri şi 50 de filiale. Astăzi avem peste 1.000 de filiale, avem peste 50.000 de membri – este o creştere absolut spectaculoasă”, a argumentat Dan Barna.

Te-ar mai putea interesa și
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă, avertizează specialiştii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...