Daciana Sârbu la Strasbourg: Legislaţia privind schimbările climatice să fie ambiţioasă, dar să nu afecteze statele cu venituri mai mici

Economica.net
13 06. 2017
climate_change_14225200

„Regulamentul este o componentă importantă a politicii UE în privinţa schimbărilor climatice, pe perioada Acordului de la Paris. El va asigura reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră, în sectoare care astăzi sunt răspunzătoare pentru mai mult de jumătate din emisii, la nivelul Uniunii Europene”, a afirmat eurodeputata, care a subliniat: „Legislaţia trebuie să fie ambiţioasă. În acelaşi timp însă, trebuie să evităm că ea să aibă efecte economice disproporţionate asupra statelor membre cu venituri mai reduse. Corelând obiectivele de reducere a emisiilor cu PIB-ul, această legislaţie se va asigura că ţările îşi pot permite să îndeplinească respectivele obiective”.

Mesajul eurodeputatei a fost transmis în contextul dezbaterii din plenul de la Strasbourg a unui raport referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea respectării angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris.

Propunerea Comisiei Europene referitoare la Regulamentul privind partajarea eforturilor sau „Regulamentul privind acţiunea în domeniul climei pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris” vizează aproximativ 60% din emisiile de gaz cu efect de seră din UE. Toate sectoarele care nu intră în domeniul de aplicare al sistemului de comercializare a cotelor de emisii (EU ETS) fac obiectul regulamentului, inclusiv transporturile, deşeurile, mediul construit şi agricultură.