Daea: Mă aștept să apară în România o cantitate mai mare de cereale din Ucraina. România așteaptă răspunsul Comisiei cu privire la suplimentarea listei produselor interzise la import

România și celelalte state membre vecine Ucrainei așteaptă decizia Comisie Europene cu privire la suplimentarea listei cu produse agricole ucrainene ce urmează a fi interzice la import în statele membre vecine Ucrainei, până în data de 5 iunie 2023. Aceasta în contextul în care pe lista Comisiei se află patru produse - grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță. Cele cinci state membre vor primi, conform propunerii Comisiei, și 100 de milioane de euro din rezerva de urgență a PAC, sumă cu care statele membre au fost de acord.
Alina Stanciu - vin, 21 apr. 2023, 12:01
Daea: Mă aștept să apară în România o cantitate mai mare de cereale din Ucraina. România așteaptă răspunsul Comisiei cu privire la suplimentarea listei produselor interzise la import

„Am convenit să așteptăm decizia Comisiei Europene. Noi, cei cinci miniștri, am transmis o scrisoare comisarului responsabil cu politica comercială și comisarului pe probleme de agricultură solicitând în plus completarea listei cu alte produse de interes, comisarii spunând că vor analiza această solicitare. Însă, condiția esențială a fost ca cele patru state ( Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovacia – n.red.) să renunțe imediat la deciziile unilaterale luate ( de interzicere a importurilor de cereae din Ucraina n.red)”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit acestuia, Comisia a propus fermierilor din cele cinci state afectate două măsuri de sprijin:

  • compensarea fermierilor afectați din cele cinci țări cu 100 de milioane de euro,
  • oprirea importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță din Ucraina  în cele cinci state, până în data de 5 iunie.

De asemenea, a anunțat că analizează noile propuneri cu statele membre implicate.

„Am solicitat măsuri urgente astfel încât să rezolvăm problema de comun acord, într-un context unic bizuit pe reguli , în respect pentru toate părțile implicate. Dorim, pe de o parte,  să ne protejăm fermierii și, pe de altă parte să dăm curs cerealelor din Ucraina să plece către destinațiile cunoscute, astfel ca cei ce așteaptă hrana să o aibă la timp”, a mai adăugat Daea, referindu-se la scrisoarea comună adresată comisarilor Comisiei.

Potrivit acestuia, statele vor aștepta decizia Comisie până în data de 25 aprilie, după care se vor întâlni din nou pentru a stanbili „o regulă pe o durată lungă de timp”.

Polonia a solicitat, spre exemplu, interzicerea importurilor de lapte, carne de pasăre, miere.

România, singura cale pentru cerealele din Ucraina

Ministrul Agriculturii a mai atras atenția și asupra situației cu care se confruntă România, având în vedere că statele vecine au interzis importurile din Ucraina. „În condițiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru importul din Ucraina, mă aștept să apară în România o cantitate mai mare ca până acum, deci o situație mai dificilă pentru țară”, a spus Daea care s-a întâlnit astăzi la București cu omologul  său ucrainean căruia i-a atras atenția asupra calității produselor din Ucraina.

„Semnalul Slovaciei cu privire la o cantitate de 1.500 de tone de grâu pentru care s-au depistat depășiri ale nivelului de pesticide este  un semnal de alertă pe care trebuie să îl procesăm ca atare”, a mai transmis Daea care l-a informat pe omologul său despre măsurile luate în România.

De ieri, România face controale  și prelevează probe din mărfurile ucrainene la vamă, la birourile din țară și frontieră „pentru nevoia de păstrare a fluidizării traficului și pentru a ne asigura că produsul este în regulă”. Până acum probele se prelevau la destinația produsului.

În plus, tranzitul este monitorizat prin aplicaea de sigilii pe mijlocul de transport, indiferent care este acesta și indiferent dacă există deja și alte sigilii.  Transporturile sunt urmărite prin sisteme GPS și confirmate la destinație că au sigiliul intact.

Nu în ultimul rând, ministrul român va comunica săptămânal cu omologul său ucrainean despre  catitățile de produse ieșite în tranzit din Ucraina.

Ministrul Agriculturii a explicat decizia de a nu interzice unilateral importurile de produse agroalimentare din Ucraina, așa cum au făcut-o alte patru state, prin faptul că aceasta intervine cu acordurile pe care România le-a semnat în calitate de stat membru al UE.  „Am coniderat necesar să fim alături de fermierii români și să respectăm acordurile pe care le-am semnat, astfel ca regula să rămână regulă, pentru a putea avea consistență în decizii și a atinge obiectivul pe care îl urmărim”, a declarat Daea.

 

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...