Daea: Procentul de depunere pentru cererile de plată este nemulţumitor. Termenul limită este 15 mai

Plata subvenţiilor pentru anul 2017 este direct influenţată de modul în care se încheie campania de depunere a cererilor la data de 15 mai, iar până în prezent procentul de depunere este nemulţumitor, undeva la 40%, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la o dezbatere referitoare la problemele din zootehnie.
Economica.net - mar, 04 apr. 2017, 11:04
Daea: Procentul de depunere pentru cererile de plată este nemulţumitor. Termenul limită este 15 mai

‘Pentru anul viitor am pregătit ordinul pe care l-am emis şi pe care îl respect şi pe care trebuie să îl respecte cu sfinţenie atât fermierii, cât şi lucrătorii din APIA, de a depune cererile la timp, în perioada 1 martie – 15 mai. La această dată, procentul de depunere este undeva la 40%. Este nemulţumitor, din punctul meu de vedere. Eu socot că anii 2017 ca avans şi 2018 ca plată regulară sunt legaţi şi influenţaţi direct şi nemijlocit de modul în care se încheie această campanie de depunere a cererilor, iar până pe 15 mai obligatoriu fermierii trebuie să depună cererile la APIA’, a precizat Daea.

Acesta a transmis fermierilor rugămintea de a depune cererile de plată până pe 15 mai, astfel încât controalele în teren să poate fi terminate până la 1 octombrie, iar din 15 octombrie să înceapă plata avansului.

‘Vreau să-i rog pe fermieri să înţeleagă că nu va fi nicio zi în plus, pentru că suntem conştienţi că dacă facem acest lucru putem să realizăm în perioada 1 iunie – 1 iulie eşantionarea, putem să transmitem la judeţe eşantioanele pentru control în aşa fel încât de la data de 1 iulie şi până la 1 octombrie să putem termina controalele în teren, nu ca în acest an. Ştiţi bine că s-au făcut controale în timpul iernii cu zăpada la brâu. Este inadmisibil, e incorect şi de nepracticat’, a adăugat ministrul Agriculturii.

Şeful MADR susţine că, prin finalizarea acestor operaţiuni la timp, plata subvenţiilor se poate termina anul viitor înainte de 31 martie, iar statul român are numai de câştigat pentru că rambursarea de la Uniunea Europeană intră mai devreme în bugetul naţional.

‘Dacă aceste două operaţiuni le realizăm în timpul pe care l-am spus putem ca pe data de 15 octombrie să dăm avansul, atunci când fermierii au nevoie de bani pentru executarea lucrărilor în câmp, să se încheie până la 30 noiembrie, iar de la 1 decembrie să continuăm cu plăţile regulare, în aşa fel încât anul viitor să terminăm mai devreme de 31 martie, dintr-un raţionament extrem de important. Este un interes statal aici. România primeşte ca subvenţii din fonduri ale UE sume foarte mari, undeva la 1,8 miliarde de euro din FEGA şi 0,4 miliarde de euro din FEADR, deci aproximativ 2,2 miliarde de euro. Sunt bani care trebuie să vină cât mai repede în România, pentru că aceste subvenţii vin iniţial din bugetul naţional prin prefinanţare. Cu cât le dai mai devreme cu atât poţi să recuperezi de la UE banii în luna următoare. Este preferabil şi mult mai bine economic să vină banii mai devreme de sfârşitul anului. Pe de o parte, rezolvăm nevoile fermierilor, iar pe de altă parte avem posibilitatea ca bugetul ţării să se reîntregească cu suma dată fermierilor prin prefinanţarea şi susţinerea acestor forme de sprijin’, a explicat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, oficialul MADR a anunţat că până miercuri vor fi rezolvate probeleme fermierilor care nu au depus documentele necesare până la 31 martie pentru plata subvenţiilor aferente anului 2016, respectiv circa 15.528, însă vor mai rămâne de rezolvat problemele celor 6.994 de fermieri care au diverse inadvertenţe pe dosare.

‘S-a lucrat inclusiv vineri noaptea pentru a autoriza la plată pe toţi fermierii. Până mâine se vor rezolva problemele pentru cei 15.528 de fermieri care în mod normal trebuiau să depună documentele până pe 31 martie. De mâine şi aceşti fermieri vor fi operaţionali, dar vor mai fi probleme pentru cei 6.994 de fermieri, însemnând fermierii cu diverse inadvertenţe, pentru că nu ştim ce se întâmplă în această categorie’, a mai spus Daea.

Potrivit datelor APIA, aproape 264.000 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă de 1,075 milioane hectare, au fost depuse până la 26 martie, la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cele mai multe înregistrându-se în judeţele Suceava, Bihor şi Maramureş.

Vineri, 31 martie, ministrul Agriculturii anunţa într-o conferinţă de presă că peste 843.000 de fermieri şi-au primit subvenţiile pentru anul 2016 până la data de 31 martie, respectiv 93,55% dintr-un total de 901.335 beneficiari, iar suma totală plătită a depăşit 2,065 miliarde de euro, faţă de numai de 255,44 milioane de euro la aceeaşi dată a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...