Daewoo Shipbuilding va emite acţiuni de 507 milioane de dolari, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, acţionarul majoritar de la şantierul naval Daewoo Mangalia, ar urma să emită anul acesta acţiuni noi, în valoare de 600 miliarde de woni (507 milioane de dolari), ca parte a eforturile de îmbunătăţire a capitalului, a anunţat luni Korea Development Bank (KDB), principalul creditor al grupului sud-coreean, transmite publicaţia Korea Herald, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 06:52
Daewoo Shipbuilding va emite acţiuni de 507 milioane de dolari, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering este al doilea mare constructor mondial de nave.

Emisiunea de noi acţiuni va fi cel mai probabil destinată băncii de stat şi angajaţilor companiei, la fel cum s-a întâmplat în decembrie cu emisiunea de 460 miliarde de woni, a informat un oficial al KDB. Încă 3.200 miliarde de woni vor fi injectaţi prin împrumuturi, a adăugat reprezentantul băncii.

Există posibilitatea ca firma să se redreseze anul acesta dar sunt şanse scăzute să înregistreze imediat o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei financiare prin flux de numerar din operaţiuni. Fără emiterea de noi acţiuni şi lichidităţi suplimentare, este puţin probabilă o redresare a acţiunilor Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, a avertizat Kim Hyun, analist la Shinhan Investment.

Grupul sud-coreean a anunţat săptămâna trecută că a înregistrat anul trecut pierderi record de 5.100 miliarde woni (4,24 miliarde de dolari), din cauza creşterii costurilor în urma întârzierilor la construcţia de platforme offshore dar şi a comenzilor anulate în condiţiile prăbuşirii preţului petrolului.

De asemenea, anul trecut vânzările Daewoo Shipbuilding au scăzut cu 23% până la 12.970 miliarde woni.

Preţul petrolului a scăzut cu peste 30% anul trecut, ceea ce a determinat o serie de companii petroliere precum Statoil ASA şi Royal Dutch Shell Plc să-şi reducă cheltuielile iar unii proprietari de platforme offshore au anulat comenzile sau au cerut unele amânări.

În luna decembrie a anului trecut, Guvernul sud-coreean a anunţat că va colabora cu băncile pentru a pune la punct un fond de 1,2 miliarde de dolari pentru a veni în ajutorul constructorilor de nave. La rândul lor, creditorii companiei Daewoo Shipbuilding, în frunte cu banca de stat Korea Development Bank, au promis că vor furniza constructorului naval un ajutor financiar în valoare de 4.200 de miliarde de woni. În schimb, Daewoo Shipbuilding va încerca să reducă costurile şi să vândă unele companii afiliate precum şi clădirea de la Seul în care se află sediul central al companiei, ceea ce ar realiza economii de 1.850 de miliarde de woni.

În România, şantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI) a raportat pentru 2014 pierderi record de 700 de milioane de lei, un nivel de aproape şapte ori mai mare faţă de 2013. Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA a fost constituită în ianuarie 1997 ca o societate mixtă româno-coreeană, cu un capital social de 103,92 milioane dolari, din care 53 milioane (51% din acţiuni) aparţinând Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd. şi 50,92 milioane dolari (49% din acţiuni) aparţinând societăţii Şantierul Naval 2 Mai Mangalia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta. Facebook își va schimba numele pentru a reflecta ambițiile sale ...
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat joi seara un apel la solidaritate naţională, în finalul unei şedinţe ...
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
Joe Biden a anunţat joi că a prezentat în Congres un "plan istoric" care prevede cheltuieli de miliarde de dolari pentru ...