A doua zi de prăbuşire a acţiunilor Dafora la Bursă, după anunţul privind intrarea în insolvenţă

  Preţul acţiunilor uneia dintre cele mai mari companii de foraj româneşti, Dafora Mediaş (DAFR), scade pentru a doua zi consecutiv cu peste 14%, după ce, miercuri, administratorii companiei au decis ca aceasta să intre în insolvenţă. Eforturile de redresare ale companiei au fost împiedicate de reducerea drastică a comenzilor şi de faptul că au pierdut apelul privind o amendă a Consiliului Concurenţei, potrivit raportului trimis la Bursă miercuri dimineaţă.
Adrian N. Ionescu - mie, 03 iun. 2015, 07:46
A doua zi de prăbuşire a acţiunilor Dafora la Bursă, după anunţul privind intrarea în insolvenţă

Acţiunile Dafora Mediaş (DAFR) scădeau joi la prânz cu 14,29%, până la 0,0114 lei / titlu.

Compania de foraj nu mai poate evita executarea silită a unei amenzi de peste 3,9 milioane de lei, aplicată de Consiliul Concurenţei şi se vede în imposibiltatea de a mai eşalona obligaţiile către bugetul de stat, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), miercuri dimineaţă.

La acestea se adaugă mediul de piaţă defavorabil,  în care marii clienţi ai companiei au renunţat (OMV Petrom) sau au amânat (Romgaz) proiectele de explorare onshore.

„Consiliul de administraţie (al DAFR, n.r.) a analizat soluţiile concrete care să permită continuarea activităţii în condiţii legale. Luând în considerare cele descrise mai sus, (…) consiliului de administraţie a decis în şedinţa din 02.06.2015, formularea şi depunerea unei cereri de declanşare a procedurii insolvenţei la cererea debitorului”, se spune în raportul citat.

Amenda aplicată de Consiliul Concurenţei şi datoriile la bugetul de stat „se traduc într-un efort financiar cifrat la aproximativ 12 milioane de lei, potrivit administratorilor Dafora. Efortul financiar necesar plăţii acestei sume, la care se adaugă obligaţiile de plată aferente activităţii curente este peste capacitatea actuala a companiei de a genera venituri din exploatare. Soluţiile de finanţare, imposibil de accesat şi presiunile exercitate de furnizori pentru plata datoriilor restante contribuie de asemenea la imaginea de ansamblu a companiei la acest moment, explicând lipsa de soluţii viabile, care să permită continuarea activităţii în aceste circumstanţe”, spun oficialii DAFR.

Dafora acuză tendinţa „vizibil descendentă în piaţa de explorare-producţie a hidrocarburilor, manifestată prin scăderea dramatică a preţului ţiţeiului WTI, de la circa 112 dolari / baril, maximul înregistrat în semestrul al II-lea al anului 2013, până la circa 45 – 60 de dolari, în primul semestru din 2015”.

„Un atare context macroeconomic constituie un factor de presiune ce alterează din plin marjele de profitabilitate ale operatorilor, care se transmite in primul rând către contractorii de foraj, prin reducerea drastică a bugetelor de investiţii în sectorul de E&P” (explorare şi producţie).

Ca urmare, Dafora a fost invitată de unul din principalii operatori să renegocieze preţurile şi tarifele din contractele aflate în derulare”. Principalii clienţi sunt OMV Petrom şi Romgaz.

Ca efect al scăderii preţului ţiţeiului, Chevron a decis să se retragă de pe piaţa din România şi ulterior OMV Petrom a anunţat că nu mai dezvoltă noi proiecte de foraj onshore, în special cele în care era implicată cea mai mare instalaţie de foraj deţinută de Dafora.

Administratorii Dafora mizează pe mecanismul de protecţie conferit de lege, prin declanşarea procedurii insolvenţe, „singura soluţie de continuare a activităţii, pe care compania o are la dispoziţie în acest moment”.

Dafora a contestat în instanţă amenda Consiliului Concurenţei, dar nu a reuşit să obţină suspendarea executării. „Intenţia noastră este ca, după soluţionarea cererii noastre, să propunem un plan de reorganizare a activităţii”, se mai spune în raportul DAFR

Pierderi

Dafora Mediaş (DAFR) este controlată de inginerul petrolist Gheorghe Călburean, care are 49,9% din acţiuni. Principalul competitor, Foraj Sonde Craiova (FOSB), care aparţine fraţilor Marius şi Emil Cristescu,  are 13,9% din companie.

DAFR şi-a redus cifra de afaceri cu 60%  până la 22,5 milioane de lei, în primul trimestru 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul a scăzut cu 57%, până la 0,74 milioane de lei, în principal din cauza pierderilor de două milioane de lei din exploatare.

Compania ajunsese la un acord cu finanţatorii bancari şi de leasing, prin care o parte din plăţile datorate de companie vor fi amânate.

După publicarea raportului privind intrarea în insolvenţă, preţul acţiunilor DAFR s-a prăbuşit la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Scăderea cu 14,75% a dus preţul la 0,0133 lei / acţiune. La acest preţ valoarea de piaţă a companiei a scăzut proporţional, până la 13,3 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...