1EUR = 4.7748 RON | Bucureşti 16 º

Extern

Călburean a început forajul în Israel cu Dafora Mediaş. Valoarea contractelor: peste 27 mil. dolari

Dafora Mediaş a demarat operaţiunile de foraj cu cele două sonde din Israel, potrivit unui raport trimis la Bursă, de compania controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean. Compania încearcă să compenseze pierderile mari rezultate din lipsa de comenzi interne cu prezenţa pe pieţele externe.

02 iul, 2013 | | ECONOMICA.net

Dafora Mediaş (simbol bursier DAFR) a început forajul cu două sonde în Israel, câte una pentru fiecare din companiile Globe Exploration (Y.C.D.) LP şi Givot Olam Oil LTD. Valoarea totală a fiecăruia dintre contractele cu cele două companii este de circa 12 milioane de doalri, respectiv 15,8 milioane de dolari, potrivit oficialilor companiei.

Cele două instalaţii de foraj au fost inspectate de ModuSpec, expertul mondial în asigurarea integrităţii operaţionale a echipamentelor de foraj şi ca urmare, au fost acceptate de către beneficiarii firmei medieşene.

Extinderea activităţii pe piaţa internaţională reprezintă una dintre direcţiile strategice de dezvoltare abordate de Dafora, care se laudă cu „o experienţă bogată pe diferite pieţe din Africa (Uganda, Tanzania, Sudan, Mozambic), Franţa, Bulgaria, Ucraina si Ungaria“, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) azi dimineaţă.

Dafora Mediaş (DAFR), companie controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, a avut în primul trimestru din acest an pierderi de 3,49 milioane lei, faţă de un câştig de 660.000 lei în aceeaşi perioadă din 2012.

Anul trecut, pierderile s-au ridicat la 15,6 milioane lei (3,5 milioane euro), fiind de peste 11 ori mai mari faţă de nivelul de 1,39 milioane lei consemnat în 2011, ca urmare a reducerfi severe a comenzilor venite de la Petrom şi Romgaz.

 

Forajele menţionate vor atinge adâncimi de aproximativ 5.000 m, respectiv 6.000 m, şi se vor derula pe o perioadă de minim 1,5 ani, respectiv 2 ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 2 ani.

„Datorită potenţialului ridicat al câmpurilor petrolifere (în cauză, n.r), şansele de prelungire a contractelor şi mobilizarea de noi instalaţii sunt foarte mari“, se speră în raportul Dafora.

„În ciuda condiţiilor economice care rămân o provocare pentru piaţa forajului, noile lucrări derulate atât în ţară căt şi în străinătate susţin capacitatea companiei de a-şi îndeplini obiectivele de dezvoltare, care urmăresc, printre altele, îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi derularea de proiecte competitive“, promite Dafora acţionarilor săi.

Călburean deţine aproape 50% din acţiunile DAFR, în vremne ce principalul său competitor, Foraj Sonde Craiova, controlată de oamenii de afaceri Marius şi Emil Cristescu, deţine 13,67% din titlurile Dafora.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO