Dăianu ASF: Interesul mare pentru oferta Romgaz arată faptul că există economisire internă

Interesul mare al investitorilor pentru acțiunile Romgaz arată faptul că există economisire internă în România, a declarat miercuri Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul unei conferințe pe tema privatizărilor pe piața de capital.
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 10:55
Dăianu ASF: Interesul mare pentru oferta Romgaz arată faptul că există economisire internă

‘Suprasubscrierile din oferta Romgaz sunt un vot de blam pentru cei care au aclamat că nu există potențial intern. Acest lucru trebuie să ne dea de gândit pentru viitoarele demersuri. Este dovada faptului că există economisire internă’, a precizat Dăianu.

El a subliniat că piața locală de capital trebuie să se bazeze pe termen lung pe companiile private, nu pe cele de stat.

‘Listările de stat pot face diferența, dar pe termen lung piața de capital trebuie să trăiască din companiile private. La un moment dat, termini de listat companiile de stat’, a susținut oficialul ASF.

Cererea din oferta publică pentru Romgaz a depășit toate așteptările, până marți fiind depuse ordine ferme în valoare de 1,8 miliarde de lei din partea investitorilor de retail, a anunțat Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, în cadrul aceleiași conferințe.

‘Oferta Romgaz a depășit toate așteptările, nimeni n-a crezut că va exista o asemenea cerere în România. Erau estimări că piața locală poate atrage maximum 200 de milioane de euro. Până ieri (marți — n.r.), doar pe segmentul persoanelor fizice subscrierile erau de 1,8 miliarde de lei. Scriem istorie în momentul de față’, a spus Anghel.

El a arătat că Guvernul a luat o decizie bună când a alocat investitorilor mici o tranșă de 15% din această ofertă. ‘Există o posibilitate de a se majora tranșa pentru retail la mai mult de 15%’, a subliniat el.

Oferta publică inițială prin care statul vrea să vândă 15% din acțiunile Romgaz a început pe 22 octombrie și este planificată să se încheie pe 31 octombrie 2013.

Prețul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 și 32 de lei pe acțiune, ceea ce reprezintă un interval de preț între 7,38 și 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acțiune.

Oferta publică inițială include acțiuni și Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România și acțiuni și GDR-uri pentru investitorii instituționali din afara României.

După ofertă, Ministerul Economiei va deține cel puțin 70% din acțiunile companiei, iar Fondul Proprietatea își va menține pachetul existent de 15% din acțiunile companiei, restul fiind reprezentat de acțiunile tranzacționate liber pe piață.

Tranzacțiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul ‘SNGR’ și tranzacțiile de acțiuni pe Bursa de la București, sub simbolul ‘SNG’, sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.

Goldman Sachs International și Erste Group Bank acționează în calitate de coordonatori globali comuni pentru ofertă. Banca Comercială Română și SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiți lead manageri pentru piața locală.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...