Daimler a ieşit din acţionariatul EADS

Grupul german Daimler, care deţine Mercedes-Benz, a vândut participaţia de 7,5% pe care o deţinea la compania de aeronautică şi apărare EADS pentru 2,2 miliarde euro, fondurile urmând să fie investite în producţia auto şi în tehnologie.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 13:40
Daimler a ieşit din acţionariatul EADS

Daimler a vândut 61,1 milioane de acţiuni la European Aeronautic, Defence & Space Co. (EADS) la un preţ de 37 euro pe acţiune, a anunţat miercuri grupul german.

EADS a răscumpărat 16 milioane din acţiunile vândute de Daimler, pentru 600 milioane euro.

Daimler s-a implicat în urmă cu mai bine de 10 ani în formarea grupului EADS, fiind până anul trecut unul dintre principalii acţionari ai companiei de apărare.

Mercedes-Benz a fost devansată însă în ultimii ani de rivalii BMW şi Audi. Daimler încearcă să-şi revigoreze vânzările cu o nouă gamă de automobile premium.

Declinul pieţei auto europene, care se apropie de minimul ultimilor 20 de ani, a determinat compania să iniţieze un program de reducere a costurilor şi să amâne, în luna octombrie, mai multe obiective de profit.

Analiştii Commerzbank consideră că fondurile obţinute de Daimler prin vânzarea participaţiei la EADS vor asigura dividendele pentru acest an.

„Este mai bine pentru Daimler să investească banii în afacere sau să îi cheltuiască în beneficiul acţionarilor sub formă de dividende”, notează un analist al Commerzbank, a doua mare bancă germană după active.

Daimler a alocat pentru anul 2012 un divident de 2,2 euro pe acţiune, neschimbat faţă de cel distribuit cu un an în urmă, după ce profitul a scăzut cu 2%. BMW a crescut dividendul aferent anului trecut cu 8,7%, la 2,5 euro pe acţiune, datorită profitului record obţinut în această perioadă. Volkswagen, proprietarul Audi, a majorat cu 16% dividendul corespunzător anului 2012, la 3,56 euro pe acţiune.

Daimler a mai vândut în decembrie un pachet de 7,5% din acţiunile EADS pentru 1,66 miliarde euro.

Mercedez-Benz a pierdut poziţia de lider global pe piaţa automobilelor premium în 2005, în favoarea BMW, şi a căzut în 2011 pe locul 3, fiind depăşită şi de Audi. Distanţa dintre cele două companii şi Mercedes a s-a extins în 2012 şi continuă să crească.

Grupul media Lagardere, înregistrat în Franţa, a vândut săptămâna trecută acţiunile pe care le deţinea la EADS pentru 2,28 miliarde euro.

EADS încearcă să simplifice structura acţionariatului pentru a reduce influenţa factorului politic în deciziile luate la vârful companiei. Anul trecut, directorul general al EADS Tom Enders a încercat să încheie o fuziune cu grupul britanic BAE Systems, care a eşuat în urma opoziţiei guvernului german.

În cadrul tranzacţiei anunţate miercuri, Daimler a încheiat un contract pe derivate financiare cu Morgan Stanley şi Goldman Sachs, băncile care au intermediat operaţiunea. Cele două instituţii au preluat 8 milioane din acţiunile EADS scoase la vânzare de grupul german. Valoarea nominală a derivatelor preluate de Daimler nu a fost precizată.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...