Daimler avertizează din nou asupra scăderii profitului în 2019, pe fondul problemelor legate de vehiculele diesel

Daimler şi-a înrăutăţit estimarea privind câştigurile din acest an, pentru a patra oară în ultimele 13 luni, după ce a majorat cu milioane de euro provizioanele pentru problemele legate de rechemarea în service a vehiculelor diesel, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 12 iul. 2019, 11:54
Daimler avertizează din nou asupra scăderii profitului în 2019, pe fondul problemelor legate de vehiculele diesel

Vineri dimineaţă, acţiunile Daimler înregistrau la Bursa de la Frankfurt un declin de 4,5%, la 44,54 euro, cel mai redus nivel din ultimele şase luni. Titlurile au scăzut cu aproximativ 22% în ultimele trei luni.

În trimestrul doi din acest an, producătorul auto german se aşteaptă la pierderi operaţionale de 1,6 miliarde de euro, faţă de un profit de 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2018. În 2019, profitul înainte de taxe şi dobânzi (EBIT) ar urma să fie „semnificativ mai scăzut” decât cel înregistrat anul trecut, după ce anterior producătorul auto german estimase un câştig similar cu cel înregistrat anul trecut.

Daimler a avertizat şi asupra declinului de pe pieţele auto şi al numărului mai mic de modele ce vor fi lansate anul acesta.

Este al doilea avertisment din mai, când Ola Kaellenius l-a înlocuit pe Dieter Zetsche în funcţia de director general.

Provizioanele suplimentare pentru rechemarea în service în diverse regiuni a vehiculelor Mercedes-Benz cu motoare diesel ar urma să se ridice la 1,6 miliarde de euro, a anunţat vineri Daimler, fără a da detalii suplimentare.

De asemenea, provizioanele legate de rechemarea în service a maşinilor echipate cu airbag-uri Takata vor creşte cu aproximativ un miliard de euro.

În primul trimestru din acest an, vânzările Mercedes-Benz, divizia de lux a Daimler, au scăzut cu 7%, din cauza problemelor de producţie înregistrate la fabricile din America de Nord: Aguascalientes (Mexic), Charleston (Carolina de Sud) şi Tuscaloosa (Alabama).

Marja de profit operaţional la divizia Mercedes-Benz va fi de doar 3 – 5%, faţă de prognoza anterioară de 6 – 8%.

Luna trecută, Ministerul Transporturilor din Germania a cerut Daimler să recheme în service încă 60.000 de maşini Mercedes-Benz fabricate în perioada 2012 – 2015, deoarece aveau instalate dispozitive capabile să reducă emisiile în cadrul testelor de laborator. De asemenea, autorităţile de la Berlin au anunţat că vor extinde investigaţia şi la alte modele.

După ce Volkswagen a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, Guvernul de la Berlin a ordonat efectuarea de teste de emisii la toatele modelele de autovehicule aflate în prezent în circulaţie în Germania.

Analiştii susţin că la vehiculele incriminate sistemul de filtrare a emisiilor poluante este dezactivat când temperatura exterioară coboară sub un anumit nivel. Conform normelor europene în vigoare, această procedură nu este permisă decât în situaţia evitării unui accident sau a pagubelor produse motorului. În consecinţă, Guvernul german a cerut producătorilor auto să revizuiască acest mecanism.

De asemenea, Daimler a rechemat la service în mod voluntar trei milioane vehicule din Europa care încălcau standardele privind emisiile. Măsurile au fost luate pentru a reduce emisiile de oxid de azot, care provoacă probleme respiratorii, a anunţat Daimler.

Boardul Daimler a aprobat măsuri de reducere a poluării provocate de motoarele diesel în Europa, inclusiv o investiţie de 220 de milioane de euro pentru a moderniza peste trei milioane de vehicule Mercedes-Benz echipate cu motoare diesel.

Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.

În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede, ca să ai garanţia că economia rămâne deschisă
Cîţu: Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede, ca să ai garanţia că economia rămâne deschisă
PNL susţine în continuare adoptarea cât mai repede a proiectului legislativ privind certificatul verde, motivând că ...
Cod galben de ninsori şi vânt în 24 de judeţe, până miercuri seara
Cod galben de ninsori şi vânt în 24 de judeţe, până miercuri seara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ...
Cîmpeanu: Primul caz pozitiv la testul cu salivă – la Liceul „Caragiale” din Capitală
Cîmpeanu: Primul caz pozitiv la testul cu salivă – la Liceul „Caragiale” din Capitală
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a anunţat luni că primul caz pozitiv la testul cu salivă pentru SARS-CoV-2 a fost ...