Daimler renunţă la majorarea participaţiei deţinute la producătorul rus de camioane Kamaz

Grupul auto german Daimler nu intenţionează să-şi majoreze participaţia deţinută la producătorul rus de camioane Kamaz, renunţând, astfel, la o tranzacţie îndelung aşteptată, pe fondul sporirii tensiunilor dintre Moscova şi Occident privind Ucraina, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 18 iul. 2014, 09:53
Daimler renunţă la majorarea participaţiei deţinute la producătorul rus de camioane Kamaz

Rusia este al 11-lea partener comercial al Germaniei, comerţul ajungând anul trecut la 76,5 miliarde de euro (105 miliarde de dolari).

Daimler controlează 15% din acţiunile Kamaz, incluzând propria sa participaţie de 11%, iar 4% din titluri sunt deţinute de BERD în numele companiei germane. Daimler are şi un parteneriat cu firma GAZ, pentru producerea furgonetelor Mercedes-Benz.

Publicaţia rusă ‘Vedomosti’ anunţa că noul acord de acţionariat, care ar urma să fie semnat anul acesta, nu rezervă drepturi exclusive pentru Daimler în vederea majorării participaţiei deţinute la Kamaz. De asemenea, surse anonime au declarat, pentru ‘Vedomosti’, că şefii Daimler ar fi declarat că participaţia deţinută la kamaz este ‘optimă’.

‘Nu avem planuri de majorare a participaţiei noastre, compania continuă discuţiile privind colaborarea în societatea mixtă înfiinţată cu Kamaz’, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al Daimler.

Compania are şi un parteneriat pentru producerea furgonetelor Mercedes-Benz în Rusia.

Rusia este una dintre primele zece pieţe ale Daimler.

Compania a demarat un program de reducere a cheltuielilor cu două miliarde de euro la divizia auto, care ar urma să se finalizeze în decembrie 2014. Programul vizează eficientizarea producţiei, reducerea costului materialelor şi o utilizare mai flexibilă a fondurilor.

În iulie 2013, Daimler a inaugurat oficial la Sebeş, în România, unitatea de producţie pentru montaj cutii de viteză automate pentru autoturismele de lux Mercedes – Benz, fiind create, astfel, circa 250 de locuri de muncă.

Linia de montaj, compusă din două linii principale şi 11 linii secundare, a fost transferată din Germania şi este parţial automatizată. Pentru lucrările de construcţie, asamblare linie şi infrastructură s-au investit aproximativ 30 de milioane de euro şi s-au creat 250 de noi locuri de muncă.

Reuniţi miercuri la Bruxelles, liderii europeni au decis îngheţarea programelor duse în Rusia de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), conform unei surse diplomatice citate de AFP.

În aceeaşi zi, SUA au extins sancţiunile lor asupra Rusiei, adăugând pe lista lor neagră mai multe bănci şi companii ruse, între care gigantul petrolier rus Rosneft, banca concernului Gazprom, Gazprombank, banca rusă de stat VEB.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...