Damascul acuză Statele Unite că încurajează violenţa în Siria

Ministrul sirian al Afacerilor Externe a acuzat Statele Unite că sunt "actorul principal" care încurajează rebelii să lupte împotriva regimului lui Bashar al-Assad, într-un interviu publicat marţi de cotidianul britanic The Independent, relatează AFP.
Economica.net - mar, 28 aug. 2012, 10:23
Damascul acuză Statele Unite că încurajează violenţa în Siria

„Noi credem că Statele Unite sunt actorul principal împotriva Siriei şi ceilalţi sunt instrumentele sale”, declară Walid Muallem.

Potrivit lui, americanii utilizează Siria pentru a contracara influenţa Iranului în Orientul Mijlociu şi au exagerat capacităţile nucleare ale Teheranului pentru a vinde arme ţărilor din Golful Persic.

Muallem citează un studiu recent al unui cerc de reflecţie american, Brookings Institution, care a conchis, potrivit lui, că: „dacă vreţi să opriţi Iranul, trebuie să începeţi cu Damascul”.

„Nişte emisari occidentali ne-au spus la începutul acestei crize că relaţiile între Siria şi Iran, Siria şi Hezbollah (libanez), Siria şi Hamas (palestinian) sunt elementele majore din spatele acestei crize”, explică ministrul.

„Însă nimeni nu ne-a spus de ce este interzis pentru Siria să aibă relaţii cu Iranul când majoritatea ţărilor din Golf, dar nu toate, au relaţii foarte importante cu Iranul”, adaugă Muallem.

De asemenea, ministrul sirian acuză Statele Unite de susţinerea ofensivei militare a rebelilor, furnizându-le echipamente de telecomunicaţii, ceea ce semnifică susţinerea terorismului, potrivit lui.

Walid Muallem respinge temerile privind o eventuală folosire a armelor chimice de către regimul Assad, afirmând că „responsabilitatea Guvernului este de a-şi proteja poporul său”.

Utilizarea armelor chimice de către regimul sirian va fi „o cauză legitimă de intervenţie directă” a comunităţii internaţionale, a declarat luni preşedintele francez Francois Hollande.

La rândul său, preşedintele american Barack Obama a avertizat, săptămâna trecută, regimul lui Bashar al-Assad că o recurgere la arme chimice sau chiar deplasarea lor ar depăşi o „linie roşie” pentru Washington şi a ameninţat, dacă este cazul, cu o intervenţie militară.

Te-ar mai putea interesa și
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează, vineri, Agenţia Municipală pentru......
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...