Dan Cărbunaru: Așteptările angajaților din sistemul de învățământ se vor regăsi în viitoarea lege a salarizării (Video)

Ministerul Muncii centralizează grilele pentru viitoarea Lege a salarizării, în cadrul căreia se vor regăsi inclusiv aşteptările angajaţilor din sistemul de educație, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 17 mai 2023, 21:32
Dan Cărbunaru: Așteptările angajaților din sistemul de învățământ se vor regăsi în viitoarea lege a salarizării (Video)

El a amintit că, la Palatul Victoria, a avut loc o întâlnire a liderilor sindicali din Educaţie cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Domnul prim-ministru a anunţat decizia de a închide aplicarea salarizării într-o formă unitară în sistemul educaţional, în general. Mă refer acum la cei care intrau în aşa-numita categorie regăsită în Anexa 8, personalul nedidactic, care îşi vor putea, practic, atinge nivelul corespunzător, potrivit legislaţiei în vigoare, şi, în condiţiile în care la nivelul Guvernului s-a şi anunţat public acest angajament, domnul prim-ministru a transmis acest lucru în cursul acestei zile, a transmis-o şi direct liderilor de sindicat din Educaţie, la nivelul Ministerului Muncii sunt centralizate grilele de salarizare pentru viitoarea lege a salarizării, unde se vor regăsi inclusiv aşteptările salariaţilor din sistemul de educaţie, care merită întregul nostru respect, nu doar al Guvernului, ci şi al societăţii pentru munca pe care o realizează”, a afirmat Cărbunaru.

El a adăugat că, în prezent, nivelul mediu al salarizării brute în sistemul educaţional este de 7.300 de lei, valoare „uşor peste media naţională”. O nouă întâlnire a prim-ministrului cu liderii sindicali din Educaţie va avea loc lunea viitoare.

„Desigur, pot şi trebuie să fie făcuţi paşi importanţi înainte, dar, pornind de la aceste premise şi de la faptul că prin intermediul proiectului realizat la nivelul Ministerului Muncii în privinţa legii salarizării vor fi rezolvate toate aceste chestiuni, nu doar pentru sistemul educaţiei, care rămâne o prioritate. Se va regăsi de altminteri şi în priorităţile noului program de guvernare – este o asigurare de asemenea transmisă de către premier. Toate aceste elemente ne determină să fim optimişti în legătură cu capacitatea de a găsi prin dialog cele mai bune soluţii pentru sistemul de educaţie din România”, a spus Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a amintit o serie de măsuri luate pentru a susţine Educaţie, precum noile legi în domeniu şi alocarea a 3,6 miliarde de euro din PNRR pentru grădiniţe, şcoli, universităţi, palate şi cluburi ale copiilor.

„Sunt peste 400 de milioane de euro care sunt deja contractaţi atât în privinţa reducerii abandonului şcolar, cât şi în privinţa digitalizării universităţilor. Reamintesc aici şi cele 10.000 de laboratoare din sistemul de învăţământ din România, care urmează a fi dotate cu tehnologie modernă. (…) Aş mai adăuga aici alte patru apeluri pentru depunere de proiecte, tot prin intermediul Ministerului Educaţiei, lansate, în valoare de 1,5 miliarde de euro şi alocarea sumei de 1 miliard de euro pentru dotarea şcolilor şi unităţilor conexe cu tot ceea ce este necesar”, a completat Cărbunaru.

Potrivit acestuia, programul „Masa caldă” a fost extins de la 350 la 450 de şcoli în cursul anului trecut, iar în acest an suma a crescut la 266 de milioane de lei, faţă de cei 147 de milioane de lei din anul anterior.

Totodată, se acordă gratuit preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat fructe şi legume proaspete, lapte, produse lactate, produse de panificaţie, în valoare de peste jumătate de miliard de lei în cursul acestui an, a indicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„A crescut, de asemenea, în această perioadă, de patru ori bugetul pentru transportul elevilor care sunt nevoiţi să facă naveta între locuinţa proprie şi şcoală. Cheltuielile efectuate din bugetul Ministerului Educaţiei în 2021 erau de 14 milioane de lei, în timp ce anul trecut au crescut la 58 de milioane de lei”, a spus Dan Cărbunaru.

El a menţionat că din noiembrie 2021 până în prezent au fost acordaţi: 500 de lei pentru bursa de performanţă, 200 de lei pentru bursele de merit şi cele de ajutor social şi 150 de lei pentru bursele de studiu. Programul „Bursa profesională” a continuat, printr-un sprijin financiar lunar de 200 lei pentru elevii din învăţământul profesional. Pentru învăţământul superior, Ministerul Educaţiei a majorat cuantumul burselor de cercetare, formare postuniversitară şi post-doctorală „Vasile Pârvan” şi „Nicolae Iorga”. Prin Agenţia de Credite şi Burse de Studii se vor acorda burse de cel puţin 1.000 de euro pentru studiile universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale şi cercetare.

Sindicatele profesorilor au anunțat astăzi declanșarea grevei generale începând de luni, 22 mai 2023. Tot astăzi, președintele Iohannis a declarat în timpul unei conferințe de presă susținută la Reykjavik că revendicările salariale ale profesorilor sunt îndreptățite.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...