Dan Diaconescu cere în instanţă anularea deciziei de excludere din procesul de privatizare a Oltchim

Dan Diaconescu a venit, miercuri, la Tribunalul Bucureşti pentru a depune o cerere de chemare în judecată a Ministerului Economiei şi OPSPI, prin care solicită anularea deciziei de excludere din calitatea de adjudecatar al pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la Oltchim.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 11:09
Dan Diaconescu cere în instanţă anularea deciziei de excludere din procesul de privatizare a Oltchim

Dan Diaconescu a declarat, la sosirea la Tribunalul Bucureşti, că avocaţii lui din străinătate au stabilit că ar trebui să ceară despăgubiri în valoare de două miliarde de euro, în timp ce avocaţii săi din ţară s-au gândit la o sumă mai mică.

Diaconescu a precizat că aceste despăgubiri nu vor fi solicitate statului român, ci unor persoane fizice, printre care Victor Ponta, Remus Vulpescu şi celelalte persoane care l-ar fi nedreptăţit. El a mai spus că avocaţii lui ar urma să solicite ca acestor persoane să li se pună sechestru pe avere, iar odată obţinuţi, banii din despăgubiri se vor duce tot în bugetul Oltchim.

Dan Diaconescu a afirmat că nu are cum să piardă acest proces pentru că, din punctul său din vedere, probele sunt evidente.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului. Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Premierul Victor Ponta declara vineri că Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un împrumut mai mic de 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.

În 3 octombrie, Remus Vulpescu a demisionat de la conducerea OPSPI, exprimându-şi public regretul pentru insuccesul licitaţiei de privatizare a Oltchim.

În aceeaşi zi, OPSPI a sesizat Parchetul instanţei supreme în privinţa săvârşirii de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare a statului român şi a opiniei publice în ce priveşte deţinerea sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de statul român.

Ulterior, Parchetul instanţei supreme a anunţat că Direcţia Naţională Anticorupţie are competenţa de a investiga faptele reclamate de OPSPI împotriva lui Dan Diaconescu.

În 1 octombrie, Dan Diaconescu declara, la ieşirea din sediul Ministerului Economiei, că va contesta în instanţă decizia Guvernului de a nu semna contractul pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim şi că va face plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta şi a lui Remus Vulpescu, acuzându-i că au făcut o „escrocherie”.

În 5 octombrie, Dan Diaconescu a depus la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o plângere penală la adresa lui Victor Ponta şi a lui Remus Vulpescu.

Întrebat care sunt acuzaţiile pe care le aduce premierului Victor Ponta, Diaconescu a spus că, în primul rând, „este vorba de şantaj şi ameninţare”. Acesta a precizat că va avea o echipă formată din avocaţii lui din România, dar şi din avocaţi din străinătate.

Pe lângă Diaconescu, au mai depus oferte pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim compania PCC, înregistrată în Germania, acţionar minoritar la Oltchim, şi firmele Aisa Invest şi Chimcomplex, ambele controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Creșterea prețurilor la carburanți, vizibilă de la începutul anului, continuă. Prețurile au crescut cu 13 bani pe ...