Dan Diaconescu cere Tribunalului Vâlcea anularea unei părţi din datoria Oltchim

Dan Diaconescu cere la Tribunalul Vâlcea anularea unei hotărâri AGA de la Oltchim prin care creanţele AVAS faţă de această unitate conţin dobânzi de aproximativ 130 de milioane de euro, patronul OTV motivând că statul nu poate vinde "dobânzile nedatorate".
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 11:51
Dan Diaconescu cere Tribunalului Vâlcea anularea unei părţi din datoria Oltchim

Avocaţii lui Dan Diaconescu au introdus, în 13 septembrie, o acţiune la Tribunalul Vâlcea ce are ca obiect „acţiune în anulare a hotarârii AGA”.

Dosarul are primul termen de judecată în 18 octombrie, iar prin această acţiune Dan Diaconescu urmăreşte eliminarea din creanţa AVAS în cazul Oltchim a sumei de aproximativ 130 de milioane de euro, bani ce reprezintă dobânzi la datoria combinatului faţă de AVAS.

Avocatul lui Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că prin dosarul de la Tribunalul Vâlcea se contestă propunerea de includere a dobânzilor în creanţa AVAS, pe motiv că hotărârea este nelegală, propunerea fiind făcută la mult timp după emiterea convocatorului.

Astfel, arată avocatul, includerea dobânzilor în creanţa AVAS a fost făcută cu încălcarea procedurilor legale.

Apărătorul lui Diaconescu spune că la creanţele în euro, consolidate, nu se cer dobânzi şi că statul are o dublă calitate, respectiv cea de creditor prin AVAS şi de debitor şi acţionar prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – OPSPSI.

Avocatul a adăugat că includerea unor astfel de dobânzi în creanţele AVAS duce la un precedent periculos ce ar putea afecta pe viitor aproximativ 2.000 de societăţi comerciale.

Potrivit datelor prezentate de OPSPI, AVAS are asupra Oltchim o creanţă de 165 milioane de dolari (obligaţie principală) şi 554 milioane de lei (dobândă finală).

Totodată, avocatul a precizat că au mai fost formulate două acţiuni comerciale şi la Tribunalul Bucureşti, dar care vizează procedura de privatizare, una cu termen marţi, şi alta cu termen în l7 ianuarie.

Despre aceste două acţiuni avocatul a arătat că sunt rămase fără obiect, deoarece procedura de privatizare s-a încheiat cu succes, cu Dan Diaconescu câştigător al pachetului de acţiuni în urma licitaţiei cu strigare, urmând ca aceste procese să fie închise.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Executivul va aloca şi un împrumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului.

Potrivit premierului, numirea unui admnistrator special la Oltchim nu presupune şi intrarea companiei în insolvenţă.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Euronext a obținut rezultate financiare peste așteptări, în bună măsură datorită preluării Bursei din Milano
Euronext a obținut rezultate financiare peste așteptări, în bună măsură datorită preluării Bursei din Milano
Operatorul bursier pan-european Euronext a raportat joi rezultate trimestriale peste aşteptări, sprijinite de achiziţionarea Borsa Italiana (foto sediul central), o tranzacţie de 4,3 miliarde de......
Serbia, Macedonia de Nord și Albania au semnat un acord pentru eliminarea controalelor la granițele dintre ele începând cu 2023
Serbia, Macedonia de Nord și Albania au semnat un acord pentru eliminarea controalelor la granițele dintre ele începând ...
Liderii din Serbia, Macedonia de Nord şi Albania au ajuns joi la Skopje la un acord ca din 2023 controalele la graniţele ...
Samsung estimează că piața de telefonie mobilă se va redresa în semestrul doi până la nivelul din 2019
Samsung estimează că piața de telefonie mobilă se va redresa în semestrul doi până la nivelul din 2019
Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co Ltd a anunţat joi că se aşteaptă la o cerere solidă pentru cipuri de memorie ...
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic reprezentat. Grecia intră în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic reprezentat. Grecia intră în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat în data de 29 iulie lista cu încadrarea țărilor în funcție ...