Dăncilă: Legea achiziţiilor publice şi Legea parteneriatului public-privat, printre priorităţile Guvernului în trimestrul al doilea

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a enumerat, luni seara, printre priorităţile Guvernului pentru trimestrul al doilea al acestui an, Legea achiziţiilor publice, Legea parteneriatului public-privat, înfiinţarea Casei de Comerţ a României, instituirea schemei de ajutor de stat privind acordarea de împrumuturi de 40.000 de lei, fără dobândă, pentru tineri, precum şi instituirea programului pentru persoanele cu dizabilităţi.
Economica.net - mar, 01 mai 2018, 04:10
Dăncilă: Legea achiziţiilor publice şi Legea parteneriatului public-privat, printre priorităţile Guvernului în trimestrul al doilea

‘Dintre măsurile pentru trimestrul doi, importante pentru noi sunt Legea achiziţiilor publice, Legea parteneriatului public-privat – pentru că acestea vor fi cele care ne vor ajuta în a avea cât mai multe investiţii în România. Sunt legi foarte grele, dar foarte necesare şi să ştiţi că sunt legi cerute de autorităţile locale. Am avut întâlniri cu autorităţile locale. Toţi ne spuneau: ‘Schimbaţi legea achiziţiilor publice’. Avem foarte multe bariere în calea dezvoltării comunităţilor locale, pentru că fiecare primar a venit în faţa cetăţenilor cu un program de guvernare propriu pentru comunitatea respectivă. Dacă nu se modifică Legea achiziţiilor publice, mulţi nu se pot încadra în acest program (…) pentru că există această metodă: contestaţii peste contestaţii, care durează foarte mult timp’, a declarat Dăncilă, la România Tv.

Ea a precizat că o altă măsură pe care Guvernul şi-o propune pentru trimestrul al doilea vizează Casa de Comerţ, menţionând că, într-o primă etapă, aceasta va viza produsele agro-alimentare, proiectul fiind extins ulterior şi în alte domenii.

‘În cadrul Casei de Comerţ – să luăm ca exemplu grâul – va fi colectat pe parcursul întregului an la acelaşi preţ, astfel încât în momentul în care avem o cerinţă de grâu, să zicem într-o altă ţară, noi deja avem cantităţile necesare pentru a putea furniza această cantitate de grâu. Mai mult, pe lângă Casa de Comerţ vom avem nu numai spaţii pentru depozitare, silozuri, vom avea şi unităţi de prelucrare, astfel încât să nu dăm întotdeauna numai materia primă, ci să avem şi produsul finit. Să nu dăm numai grâul, să putem să dăm şi produse de patiserie’, a precizat ea.

Printre priorităţile Guvernului, Dăncilă a menţionat şi un act normativ pentru instituirea schemei de ajutor de stat privind acordarea de împrumuturi de 40.000 de lei, fără dobândă, pentru tineri.

‘(Împrumutul poate fi pentru n.r.) o mică afacere. Poate să îşi ia şi un calculator. Poate să dea avansul pentru o locuinţă…Orice, dar să ajutăm tinerii ca să aibă un start atunci când pornesc în viaţă’, a explicat ea.

Totodată, a făcut referire şi la instituirea programului pentru persoanele cu dizabilităţi, subliniind că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii asociaţiilor din domeniu, au fost identificate 47 de probleme.

‘Trebuie să dăm o şansă şi copiilor, şi adulţilor cu dizabilităţi. Pe lângă finanţare, trebuie să le dăm ocazia să se integreze în societate. Sunt copii care sunt foarte inteligenţi, sunt copii care au foarte bune abilităţi. Trebuie să îi lăsăm să îşi pună practică aceste abilităţi, cunoştinţe, să îi lăsăm să înveţe o meserie’, a spus ea.

Dăncilă a mai precizat că în trimestrul al doilea vor trebui finalizate studiile de cercetare sociologică, pentru identificarea soluţiilor la problemele din sistemul de sănătate. În baza acestor cercetări, până la finele anului va fi realizat proiectul Legii sănătăţii.

În ce priveşte domeniul educaţiei, Dăncilă a vorbit despre un rol mai important acordat învăţământului dual, dar şi despre susţinerea, prin burse şi locuri în cămine, a elevilor care termină liceul în mediul rural şi intră la facultate.

Te-ar mai putea interesa și
Affidea deschide un centru de radioterapie la Iași în care a investit 15 milioane de euro
Affidea deschide un centru de radioterapie la Iași în care a investit 15 milioane de euro
Affidea Group, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii private de diagnosticare imagistică, anunță finalizarea achiziției MedEuropa România şi deschide la Iaşi un centru de tratarea......
Criză Ungaria – Conflictul dintre Guvernul Viktor Orban şi Banca Naţională a reizbucnit
Criză Ungaria – Conflictul dintre Guvernul Viktor Orban şi Banca Naţională a reizbucnit
Confruntarea dintre ministrul ungar al Economiei şi guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH) a reizbucnit joi, după ...
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul – decret Erdogan
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul – decret Erdogan
Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit ...
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele ...