ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA pentru a proteja consumatorii – Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF

Purtătorul de cuvând au Atorității de Supraveghere Financiară a anunțat astăzi că instituția ia în calcul plafonarea tarifelor pentru polițele RCA, pentru a veni în sprijinul consumatorilor.
Ion Dobreanu - joi, 09 mart. 2023, 18:50
ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA pentru a proteja consumatorii - Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF

“Avem la categoriile la care se încadrează peste 90% din automobilele asigurate RCA o creştere medie de circa 16 procente. Cu toate acestea, sau mai ales în acest context, confirm, în vederea protecţiei consumatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor la RCA pentru o perioadă determinată de timp, vom vedea exact care este soluţia concretă“, a declarat Apostol la postul de televiziune Digi24.

Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că are ASF „toate pârghiile legale pe care statul le-a oferit” pentru a gestiona astfel de situaţii și că în mod cert va veni propuneri în următoarele zile.

„Există în primul rând o autoritate în domeniu, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Responsabilităţile legale ale acestei entităţi, care se află în subordinea altei instituţii decât Guvernul României, sunt cât se poate de clare şi sunt convins că această instituţie a statului român face toate demersurile necesare pentru a gestiona această situaţie. Din perspectiva Guvernului, există, desigur, tot sprijinul necesar, în limita atribuţiilor pe care Guvernul le are şi care, desigur, reprezintă o plajă foarte limitată în raport cu autoritatea de reglementare pe care o reprezintă ASF. Cu siguranţă, în zilele următoare, ASF, în primul rând – poate şi cu sprijinul altor instituţii, dar având în primă instanţă, până la urmă, responsabilitatea legală care îi revine – va analiza şi va propune, va lua măsurile care se impun într-un astfel de context”, a spus Cărbunaru.

În urmă cu o zi, tot despre RCA a vorbit și ministrul Finanțelor, Adrian Căciu. În opinia acestuia, piața are nevoie de mai multe firme de asigurări, concurența între firme urmând să ducă la scăderea prețurilor.

”Trebuie, din punctul meu de vedere, ca piaţa de asigurări să se diversifice. Dacă avem preţuri crescute pe o piaţă este pentru că sunt prea puţini jucători şi nu face bine clientului, sau consumatorului. Eu insist să spun că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piaţă, astfel încât competiţia dintre ele să ducă la scăderea preţurilor. Resortul stabilirii tarifelor de referinţă este al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi eu cred că sunt prea ridicate”, a declarat eel.

În urmă cu mai bine de un, pe 18 februarie 2022, președintele ASF, Nicu Marcu, a declarat că instituția a decis să solicite plafonarea prețurilor RCA. El a spus atunci că „în urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și a impactului unor tendințe speculative asupra consumatorilor, consiliul ASF a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul celor de referință”.

Oficialul ASF a menționat că „pentru protejarea consumatorilor și stabilitatea piețelor pe care le supraveghează Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului”.

„Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, a încheiat președintele ASF.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...