„Tocmai de aceea, Comisia Europeană vine cu forme de sprijin adecvate pentru tot ceea ce înseamnă pierderile de venit”, a explicat Daniel Buda, care este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din PE (AGRI).
Referitor la sprijinirea refugiaților ucraineni, el a menționat că prin România au rămas aproximativ 135.000 de persoane, majoritatea fiind femei și copii, iar cheltuielile făcute de țara noastră pentru aceștia au fost compensate cu bani europeni.
„România a fost ajutată pentru recuperarea acestor sume, a avansat aceste cheltuieli ca stat membru, iar apoi, pe baza deconturilor și a documentelor depuse în acest sens, am putut recupera resursele financiare pe care le cheltuisem”, a spus el.
Pe de altă parte, Daniel Buda a avut o discuție cu vicepreședintele executiv pentru coeziune și reforme al Comisiei Europene, Raffaele Fitto, prilej cu care a insistat pe necesitatea susținerii infrastructurii din regiunile UE aflate în apropierea frontierei cu Ucraina, subiect pe care Parlamentul European organizează miercuri o dezbatere.
„I-am explicat necesitatea de a susține în continuare infrastructura din statele membre ale Uniunii Europene aflate în proximitatea graniței cu Ucraina, pentru a putea fi refăcute și consolidate și, din acest punct de vedere, iată că (UE) a venit cu resurse financiare – peste 25 de milioane de euro s-au alocat doar într-o primă etapă pentru portul Constanța”, a spus eurodeputatul.
Potrivit acestuia, prin România s-au transferat în jur de 70% din cerealele care au fost exportate din Ucraina către alte părți ale lumii, în această privință țara noastră jucând un rol important, inclusiv în prevenirea migrației, întrucât fenomenele migraționiste sunt generate în principal de foamete.