Daniel Constantin: Angajamentul nostru faţă de consumator: Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli

Ministrul Agriculturii a declarat miercuri, în legătură cu carnea de cal etichetată drept carne de vită găsită într-un depozit din Ilfov, că este imposibil să nu fie depistate neregulile, precizând că angajamentul faţă de consumator este: "Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!"
Economica.net - mie, 20 feb. 2013, 20:20
Daniel Constantin: Angajamentul nostru faţă de consumator: Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli

„Controalele noastre îşi arată eficienţa. Este imposibil să nu depistăm neregulile acolo unde acestea există. Din păcate, mai sunt şi persoane iresponsabile care nu înţeleg că acolo unde depistăm fraude, închidem unitatea. Angajamentul nostru faţă de consumatorul din ţară şi din afara ei e foarte clar: Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Carne de cal etichetată drept „vrăbioară de vită” a fost găsită într-un depozit din judeţul Ilfov, de către inspectorii ANSVSA, care au stabilit că aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba şi au dispus retragerea produselor care au fost distribuite către comercianţi.

În urma dispoziţiilor preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de verificare a unităţilor care comercializează, procesează, depozitează şi comercializează carne, în 13 februarie a fost recoltată o probă de „vrăbioară de vită”, de la o societate comercială din judeţul Ilfov, a precizat instituţia, miercuri, într-un comunicat de presă.

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a emis marţi buletinul de analiză prin care se confirmă că proba a fost pozitivă pentru carne de cal şi negativă pentru carne de bovine şi câine.

Ca urmare, conform procedurilor, ANSVSA a iniţiat alerta în sistemul rapid de alertă, a mai precizat instituţia.

Totodată, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ilfov au verificat marţi societatea comercială de la care a fost recoltată proba şi au identificat loturile din care provine carnea, stabilindu-se că aceasta a fost trimisă de la un depozit frigorific din judeţul Alba.

Întreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piaţă conform listei de distribuţie.

În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că produsele erau etichetate cu cu etichete false, fiind folosite numele sau datele unor unităţi autorizate.

Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele două posibile unităţi de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferenţe semnificative.

Suspectând o posibilă fraudă, conducerea ANSVA a anunţat şi Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a contact Prefectura judeţului Alba, solicitând sprijinul pentru desfăşurarea anchetei.

„În legătură cu speculaţiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl preşedintelui ANSVSA, precizăm ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Având in vedere că rezultatele de laborator au indicat că produsul analizat este carne de cal, speculaţiile apărute în mass-media nu se justifică”, se mai arată în comunicat.

Presa a relatat că abatorul de la care provine carnea ar fi Florea Carn din Dracşani, judeţul Botoşani, care aparţine lui Florea Ţurcanu, tatăl preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, şi al preşedintelui ANSVSA, Mihai Ţurcanu.

ANSVSA a precizat că lotul de carne găsit în depozitul din Ilfov era destinat consumului pe piaţa naţională, şi nu comerţului intracomunitar, astfel că „nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene”.

La jumătatea lunii ianuarie, autorităţile irlandeze au depistat carne de cal în produse congelate care ar fi trebuit să conţină vită, comercializate în Marea Britanie şi Irlanda. Furnizorul cărnii pentru aceste produse, compania franceză Spanghero, a indicat că a luat carnea din două abatoare din România – Doly Com din Botoşani şi CarmOlimp din Braşov.

Verificările desfăşurate de autorităţile Române au arătat că, din cele două abatoare, care produc carne de cal pentru export, produsul a plecat etichetat corect. Totodată, ancheta din Franţa a relevat că societatea Spanghero se face vinovată de schimbarea etichetelor.

Între timp, a fost descoperită carne de cal în produse ce trebuiau să conţină vită, conform etichetării, în întreaga Europă.

Premierul Victor Ponta declara în 14 aprilie, agenţiei MEDIAFAX, după ce Guvernul de la Paris a anunţat că firma franceză Spanghero se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal, că trebuie aplicate sancţiuni dure, iar lecţia pentru România este să nu mai accepte tot timpul să stea cu capul în pământ.

Te-ar mai putea interesa și
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului lor de funcționare, propunere înaintată Guvernului de Asociația......
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul să rămână la 5%. Decizia se va lua în vară
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul ...
Băncile care acordă credite prin programul Noua Casă au solicitat ridicarea plafonului de 70.000 de euro pentru creditele ...
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii ...
Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea ...