Daniel Constantin: Informaţia că investitorii chinezi interesaţi de Oltchim s-au retras este falsă

Informaţia referitoare la retragerea consorţiului de firme din China, care îşi arătase interesul pentru privatizarea combinatului Oltchi, este una falsă, fiind lansată din raţiuni electorale, a afirmat joi, la Piteşti, vicepremierul Daniel Constantin.
Economica.net - joi, 27 mart. 2014, 15:22
Daniel Constantin: Informaţia că investitorii chinezi interesaţi de Oltchim s-au retras este falsă

‘Ştirea că s-au retras chinezii de la Oltchim, Arpechim, este o informaţie falsă. Cred că în primul rând trebuie reglată chestiunea legată de OMV, de Oltchim şi Arpechim, iar după aceea vor continua negocierile respective. Vă asigur că astăzi, în aceste zile în care unii deja au intrat în campanie, se aruncă tot felul de ştiri. Vreau să vă asigur (…) că este o informaţie falsă’, a declarat vicepremierul.

El a adăugat că procesul de privatizare va continua, însă trebuie clarificată situaţia rafinăriei Arpechim, care aparţine OMV Petrom.

‘Nu ştiu exact care sunt procedurile, important este că nu s-au retras, dar trebuie în primul rând clarificată situaţia Arpechim, legat de apartenenţa sa la Oltchim sau OMV. (…) Nu s-a făcut niciun pas înapoi’, a afirmat Daniel Constantin.

Potrivit unor articole apărute, joi, în presa centrală, investitorii chinezi interesaţi de preluarea Oltchim la pachet cu Arpechim s-ar fi retras în condiţiile în care ar fi prea mari costurile de repornire şi funcţionare a rafinăriei din Piteşti, închisă permanent de OMV Petrom în 2011.

Termenul de privatizare al societăţii Oltchim SPV ar putea fi prelungit cu 30 de zile, a declarat joi, pentru AGERPRES, liderul sindicatului ‘Victoria’, Corneliu Cernev.

‘Din discuţiile cu partea chineză, s-a ajuns la concluzia că pentru a fi o privatizare reuşită, adică la pachet cu rafinăria Arpechim, este foarte posibil ca termenul de privatizare stabilit iniţial pentru 28 martie să fie prelungit cu 30 de zile. În acest interval se speră că se va reuşi preluarea rafinăriei de la OMV şi ulterior cei care vor cumpăra Oltchimul să o facă la pachet cu această rafinărie, pentru a fi un ciclu integrat de producţie. Marţi va fi prezent aici şi ministrul Constantin Niţă şi se vor discuta aceste aspecte şi elemente care ţin de organigrama conducerii combinatului’, a precizat Cernev.

Fostul ministru al Economiei, liberalul Andrei Gerea, anunţa pe 6 februarie, la Piteşti, că s-a ajuns la o concluzie unanimă cu privire la o privatizare a societăţii Oltchim în sistem integrat, care să includă atât combinatul de la Râmnicu Vâlcea, cât şi Divizia Petrochimică Bradu de la Piteşti.

‘La un moment dat se vorbea doar de Oltchim. După aceea, s-a analizat şi s-a evidenţiat în activitatea administratorului judiciar că e nevoie de Divizia Petrochimică Bradu. Ulterior, începând cu venirea companiilor din China, s-a clarificat pentru toată lumea că este nevoie de tot ce este la Piteşti. Vom vedea în ce măsură lucrurile acestea vor fi coagulate şi oferite investitorilor’, a explicat ministrul Economiei.

Referitor la posibilitatea ca statul să preia de la OMV Petrom rafinăria de la Piteşti, pentru a o vinde apoi la pachet cu Oltchim, Andrei Gerea admitea că există discuţii în acest sens cu compania austriacă, dar ele sunt confidenţiale.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar la sfârşitul anului a fost divizat în două societăţi – Oltchim şi Oltchim SPV. Oltchim SPV cuprinde activele perfomante ale combinatului şi a fost propus pentru privatizare pentru 28 martie. Valoarea de licitaţie a Oltchim SPV se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro.

Un consorţiu format din companiile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co. Ltd. şi-a manifestat în ultimele luni interesul pentru achiziţionarea Oltchim şi Arpechim. Preluarea Oltchim era vizată şi de omul de afaceri Ştefan Vuza, patronul Chimcomplex Borzeşti.

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...