Daniel Constantin: Nu cred că trebuie să ne speriem de studiul OMS privind carnea. Instituţiile abilitate se vor pronunţa

Studiul prezentat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind produsele din carne şi carnea roşie nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare până când nu se vor pronunţa cele trei instituţii ale statului abilitate cu sănătatea umană, a declarat miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - mie, 28 oct. 2015, 11:19
Daniel Constantin: Nu cred că trebuie să ne speriem de studiul OMS privind carnea. Instituţiile abilitate se vor pronunţa

‘Nu este un moment care trebuie să ne sperie pentru că avem pe de o parte Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, iar pe de altă parte, ANSVSA şi Ministerul Sănătăţii. Sunt cele trei entităţi legale care trebuie să se pronunţe. Nu aş face alte comentarii decât după ce specialiştii se pronunţă, dar nu cred că este un motiv de îngrijorare şi nu cred că trebuie să ne speriem de acest studiu. Am văzut reacţii şi dintr-un sens şi din celălalt, dar este de datoria celor trei instituţii din ţara noastră care se ocupă de sănătatea umană să analize foarte clar ce se spune acolo’, a declarat, miercuri, la Indagra, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicităţii luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.

Potrivit evaluărilor OMS, consumul de carne procesată precum cârnaţii, mezelurile sau preparatele din conserve poate fi cancerigen pentru oameni la fel cum ‘probabil’ este şi consumul de carne roşie.

Agenţia internaţională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer – IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, aşa cum este cea folosită în crenvurşti sau în şuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel.

Pe de altă parte, Asociaţia Română a Cărnii (ARC) consideră că evaluările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) potrivit cărora carnea roşie şi preparatele din carne ar fi cancerigene sunt aruncate cu uşurinţă pe piaţă, ‘fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică’, iar presa responsabilă din România ar trebui să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS.

‘Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces şi sunt tratate cu diverse substanţe chimice’, a afirmat Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), organizaţie profesională ce reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii şi realizează peste 60% din producţia naţională de mezeluri cu cele 50 de societăţi membre.

Însă în opinia ministrului australian, carnea procesată nu trebuie comparată cu ţigările şi evident acest lucru face ca acest raport să fie o farsă, a comentat el postul local ABC. ‘Să compari cârnaţii cu ţigările este absolut grotesc’, a subliniat el.

‘Dacă scoatem din dieta zilnică tot ceea ce spune OMS că este cancerigen, ne-am întoarce în epoca grotelor’, a subliniat Joyce.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare în România
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare ...
Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o ...
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Un supercomputer este o mașină construită pentru a gestiona miliarde, dacă nu chiar trilioane de calcule simultan. Cu ...
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Mii de zboruri au fost anulate sâmbătă în Statele Unite, în aşteptarea unei violente furtuni de iarnă care va afecta, ...