Daniel Dăianu ar urma să fie prim-vicepreşedinte al ASF

Daniel Dăianu ar urma să ocupe poziţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din USL, conform cărora acesta va asigura conducerea organismului alături de Dan Radu Ruşanu, care va fi preşedinte.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 10:37
Daniel Dăianu ar urma să fie prim-vicepreşedinte al ASF

Candidaţii pentru funcţiile de conducere din cadrul ASF vor fi audiaţi marţi după-amiază în comisiile de buget din Parlament, urmând ca miercuri plenul celor două Camere să-i învestească în funcţie.

Potrivit surselor citate, Dan Radu Ruşanu va fi secondat la ASF de către Daniel Dăianu, în calitate de prim-vicepreşedinte.

De asemenea, Marian Sârbu, Daniel Tudor şi Mircea Ursache vor fi vicepreşedinţi ai ASF, responsabili de domeniile care reveneau Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi, respectiv, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

În februarie, surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX că fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu este aproape de a fi numit în poziţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), propunere politică acceptată şi de Banca Naţională a României.

Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituţie – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgenţă invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.

La acel moment, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că unificarea autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană, mai ales în state în care adâncimea acestei pieţe este mică.

Premierul Victor Ponta anunţa tot atunci că preşedintele ASF va fi numit de către Parlament pe baza experienţei în domeniu şi ţinând cont de opinia BNR.

Actul normativ a fost elaborat de Ministerul Finanţelor sub mandatul lui Florin Georgescu, care de altfel a fost vehiculat ca posibil conducător al instituţiei. Georgescu a revenit însă la BNR, iar chiar guvernatorul Isărescu a făcut atunci o declaraţie în care anunţa că fostul ministru va fi în continuare prim-viceguvernator al băncii centrale.

ASF este condusă de un consiliu format din 17 membri, din care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi. Membrii Consiliului ASF sunt numiţi de Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisiei economice, industrie şi servicii din Senat şi, respectiv a Comisiei buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din camera Deputaţilor. Comisiile reunite efectuează selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi, exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în supravegherea sectorului financiar. Numirea membrilor Consiliului ASF se face pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Crin Antonescu a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că PNL îl va susţine pe deputatul liberal Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni miercuri la ora 10.00 în şedinţă comună pentru a vota membrii în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat marţi secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, după şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului. Mircovici a arătat că liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni marţi, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi „vor negocia cele 17 locuri care sunt în Consiliul de ASF”.

Niculae Mircovici a mai spus că marţi la ora 14.00 încep audierile în Comisiile de buget-finanţe şi cea economică privind membrii în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. „Mâine, la ora 10.00, e plen comun cu mai multe puncte pe ordinea de zi, inclusiv alegerea membrilor în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară”, a adăugat Mircovici.

Legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară se află la promulgare. Actul normativ a mai fost trimis şi în martie la promulgare, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să îl reexamineze. Legea a fost aprobată din nou săptămâna trecută, Parlamentul respingând observaţiile şefului statului. În 18 aprilie, actul normativ a fost trimis din nou la promulgare. Conform Constituţiei, preşedintele nu mai are dreptul să întoarcă legea la Parlament.

Surse din USL au susţinut luni, în declaraţii pentru MEDIAFAX, că şeful statului ar urma să promulge marţi legea privind ASF.

Potrivit formei finale adoptate de Parlament, membrii ASF nu pot fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi ai CA al Băncii Naţionale a României. Persoanele care deţin funcţii executive în ASF trebuie să aibă o experienţă profesională de minimum 7 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...