Danone cumpără zer din Asia din cauza preţurilor ridicate din Europa

Grupul francez de produse alimentare Danone a început să cumpere din ce în ce mai mult zer şi aluminiu din Asia, a declarat vineri pentru Reuters un director de la Danone, o decizie care potrivit analiştilor îi va permite gigantului francez să îşi reducă costurile dar îi va nemulţumi pe furnizorii europeni.
AGERPRES - vin, 24 mart. 2023, 13:11
Danone cumpără zer din Asia din cauza preţurilor ridicate din Europa

Producătorul iaurturilor Activia şi al apei Evian s-a bazat până acum pe Europa pentru aprovizionarea cu materii prime. Însă inflaţia accelerată, care a început cu pandemia de Covid-19 şi a fost agravată de războiul din Ucraina, a obligat industria alimentară să taie cheltuieile şi să îşi protejeze marjele operaţionale.

Danone, unul dintre cei mai mari producători mondiali de alimente, a răspuns prin extinderea bazei de furnizori de materii prime pe pieţele din Asia, inclusiv India, China şi Asia de Sud-Est, a declarat directorul de operaţiuni Vikram Agarwal.

„Am început un program înainte de războiul din Ucraina şi riscurile ulterioare la adresa aprovizionării precum şi creşterea costurilor în Europa au făcut acest program şi mai important”, a spus Agarwal.

Directorul de la Danone a mai precizat că grupul îşi achiziţionează ambalajele de aluminiu, plastic şi hârtie precum şi ingrediente de genul zer şi maltodextrină din afara Europei.

Însă, decizia de a-şi procura zer, lichidul care rămâne după închegarea şi strecurarea laptelui, din afara Europei ar putea pune presiune pe relaţiile dintre Danone şi fermierii din Franţa şi restul continentului, avertizează analiştii.

Zerul este un ingredient important în producţia de lapte praf precum şi al produselor nutriţionale pentru persoanele în vârstă.

Analiştii sunt de părere că Danone are o relaţie relativ bună cu fermierii europeni dar tensiunile sunt la un nivel ridicat în rândul industriei alimentare.

„Le urez mult noroc cu fermierii francezi. Dacă aceştia nu au intrat deja în grevă din cauza pensiilor, vor intra în curând pentru că unul dintre principalii lor clienţi face afaceri cu concurenţa străină”, spune Bruno Monteyne, analist la firma de cercetare Bernstein.

Fermierii francezi au organizat proteste în ultimii ani din cauza preţurilor oferite de firmele de lactate, o situaţie care se datorează, parţial, abolirii cotelor de lapte în UE în anul 2015 dar şi nemulţumirilor create în sectorul creşterii animalelor de introducerea unor norme de mediu mai stricte precum şi a unor reguli privind bunăstarea animalelor.

Grupul Danone a demarat investiţia în România în 1996, prin achiziţia fostei unităţi Mioriţa Fundeni. Începând din 2013, Danone România a devenit centrul regiunii Europei de Sud-Est, care include România, Bulgaria, Grecia şi ţările Adriatice, servind o piaţă potenţială de peste 60 de milioane de consumatori.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...