Danone schimbă ambalajele şi reţetele iaurturilor

Danone, cel mai mare producător de iaurturi din România, va schimba ambalajele iaurturilor pe care le comercializează, după ce a schimbat reţetele la finele anului trecut. România va fi prima piaţă din sud-estul Europei Compania unde se vor găsi noile recipiente.
Economica.net - joi, 16 apr. 2015, 10:57
Danone schimbă ambalajele şi reţetele iaurturilor

Danone, liderul pieţei de iaurturi din România şi cel mai mare producător la nivel mondial va investi anul acesta aproximativ 10 milioane de lei în schimbarea tehnologiei de producţie învederea lansării unor noi ambalaje pentru majoritatea brandurilor din portofoliu.

De asemenea, ca o reacţie la cerinţa pieţei, compania a schimbat şi reţetele, astfel că, o parte dintre  iaurturile pe care le comercializează conţin, din noiembrie 2014,  doar lapte natural şi fermenţi.  Procesatorul a ajuns, de asemenea, să folosească 100% lapte românesc, după investiţii totale de  peste 30 de milioane de lei ca suport pentru dezvoltarea fermelor româneşti.  Schimbarea de ambalaj se va reflecta în 50% din portofoliu şi 25% din piaţă.

Iaurturile în noul pahar KISS vor fi produse începând de la sfârșitul lunii aprilie și vor fi disponibile în magazinele din toată țara la începutul lui mai. „Ne-am hotărât să schimbăm jocul, investim în tehnologii care va schimba jumătate din produsele companiei şi 25% din piaţa de lactate. Vom schimba ambalajele în urma investiţiei într-o nouă linie de producţie. România este prima ţară din Sud-Estul Europei în care Danone va implementa această inovaţie”, a declarat Dieter Schulz, director general Danone Europa de Sud-Est. Potrivit acestuia, noua linie de producţie a fost creată prin remodelarea primei linii din fabrica Danone din Bucureşti.  

Noile ambalaje poartă numele de KISS, care derivă din sintagma “Keep It Simple & Safe” şi a fost creat de Grupul Danone în urmă cu trei ani pentru Spania şi Franţa. „Văzând succesul pe care l-a avut tehnologia KISS în Spania şi Franţa, cele mai mari pieţe din Europa pentru Danone, şi analizând tendinţele din România ne-am gândit că acest proiect va aduce rezultate bune şi în România. Am demarat proiectul acum un an”, a explicat managerul Danone.

De ce şi-au schimbat strategia

Danone trece prin ample schimbări în ceea ce priveşte strategia de business încă de anul trecut, când au început să se orienteze către produsele cu plus valoare mare şi care au înregistrat în ultima perioadă creşteri importante în vânzări. Aceasta în contextul în care, anul trecut, piaţa iaurturilor a scăzut cu 1% în volum. ” Creşterea vine din segmentele cu valoare adăugată mare. Consumatorul român s-a schimbat în ultimii ani. Sunt mult mai preocupaţi de sănătate şi nu fac compromisuri în ceea ce priveşte calitatea produselor pe care le cumpără. Românul nu mai caută ce este mai ieftin ci acele produse cu cel mai bun raport calitate preţ. De asemenea, spre deosebire de ceilalţi europeni, românii sunt deschişi la nou”, explică managerul Danone.

Potrivit Danone, care citează studii ale companiei de cercetare Nielsen, 50% din piaţă este reprezentat de iaurtul alb, 27% de cel cu fructe, 17% de produsele pentru sănătate activă şi 5% de iaurturile pentru copii. Creşteri semnficative au fost înregistrate de iaurtul grecesc (+114%), cel pentru copii (+28%) şi iaurtul cu fructe (+5%).Danone este lider pe piaţa iaurturilor, cu o cotă de 50% din piaţă, următorii trei competitori având cote de 14%, 13% şi 6%.

„Diferenţierea la raft ne va da un avantaj competitiv. Am aşteptări mari de la această relansare”, a arătat Schulz. El spune că România este o piaţă mică ca dimensiune, dar oferă cele mai mari oportunităţi de creştere.  „În România consumul este 6-7 kilograme de iaurt pe an, în timp ce în Polonia şi Ungaria este dublu, iar în statele dezvoltate, precum Franţa şi Germania, este de 24-25 kilograme pe an”, a explicat Schulz.

Danone a investit în 2014, jumătate de milion de euro în partea industrială şi câteva milioane într-un sistem IT performant. Din 1999 până în prezent, compania a investit în operaţiunile sale din România 340 milioane de lei. Compania produce zilnic un milion de iaurturi în fabrica din Bucureşti, are 450 de angajaţi, iar în 2013 a înregistrat o cifră de afaceri de 481 milioane lei. Portofoliu  procesatorului cuprinde peste 90 de sortimente, realizate în majoritate în fabrica din București.

 

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite agenţia EFE,......
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...