1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Darea în plată la "Prima Casă" ar putea costa bugetul circa un miliard de euro

În cazul in care programul Prima Casă nu este exceptat de la darea în plată sau amendamentul potrivit căruia garanția statului ar fi extinsă si pentru darea în plata a creditelor din program nu va fi respins de deputaţi, un scenariu al executării garanțiilor statului ar amplifica deficitul bugetar cu un miliard de euro, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finanțelor, Enache Jiru.

16 mar, 2016 | ECONOMICA.net

Conform declarațiilor lui Jiru făcute la o conferința de profll, neexceptarea Primei Case de la darea în plata ar face programul neatractiv, deoarece garanția statului ar deveni nulă în condițiile dării in plata, iar băncile nu ar mai fi interesate de program.

Trecerea amendamentului conform caruia garanția statului ar trebui sa fie extinsă si in cazul dării în plată ar avea alte efecte nedorite asupras bugetului de stat. "Astfel, într-un scenariu ipotetic, în care 50.000 din cei 170.000 de debitori ar veni cu cheile ca să dea casa inapoi băncii deficitul bugetar s-ar adânci cu un miliard de euro, ceea ce ar echivala la o primă vedere cu 0,7% din PIB", a declarat Enache Jiru.

Calculele secretarului de stat se bazează pe faptul că, în perioada 2009 - 2011 s-au acordat credite Prima Casă cu garanție de 100%, la o valoare maximă per apartament cumpărat de 57.000 de euro și de 62.000 de euro pentru o casă. Apoi, garanția statului a scăzut la 50%, iar valoarea medie garantată de stat este de 20.000 de euro.

În total, garanţiile statului din programul "Prima Casă" se ridică la 3,15 miliarde de euro pentru 170.000 de credite.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO