Darea în plată: Ordonanţa pentru scutirea impozitului va fi publicată în câteva zile – MFP

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal astfel încât debitorii care apelează la darea în plată să fie scutiţi de impozitul aferent transferului de proprietate este în proces de avizare internă şi urmează a fi pus în câteva zile pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor pentru consultare publică, a declarat, marţi, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gabriel Biriş.
Economica.net - mar, 14 iun. 2016, 11:09
Darea în plată: Ordonanţa pentru scutirea impozitului va fi publicată în câteva zile - MFP

‘Îl punem pe site zilele acestea (proiectul – n. r.). Ne-am întâlnit şi cu iniţiatorii legii, ca să fim siguri că acoperim toate situaţiile. Zilele următoare va fi pus pe site. Este în proces de avizare internă. A plecat la avizare la colegii de la ANAF, de la Juridic’, a spus Gabriel Biriş.

Potrivit secretarului de stat, această modificare urmează să fie aprobată prin ordonanţă de urgenţă până la sfârşitul lunii.

‘Ne mişcăm cât se poate de repede. Este regretabil că problema nu au fost rezolvată odată cu legea. Ar fi trebuit să fim consultaţi cum trebuie făcută şi în mod sigur ajutam, aşa cum am ajutat acum, numai că iniţiatorii s-au trezit că nu s-au gândit la problemă şi au aruncat pe noi. O rezolvăm’, a dat asigurări Biriş.

În opinia acestuia, situaţia ar putea fi evitată dacă s-ar modifica legislaţia astfel încât impozitul să fie perceput pe câştig şi nu pe venit, existând cazuri în care unele tranzacţii se fac în pierdere.

‘Impozitul acesta pe venit nu este normal. Ar trebui să fie un impozit pe câştig, cum s-a încercat reglementarea lui în 2005 şi 2006 – dar nu cu atâtea excepţii – şi nu un impozit pe venit. Aşa cum s-a pus problema plăţii acestui impozit în cazurile nefericite ale dărilor în plată reglementate de Legea 77, să nu uităm că au existat şi vor mai exista şi situaţii în care oamenii trebuie să îşi vândă o casă şi poate fac o pierdere. Au luat-o acum 6-7 ani cu 100.000, o dau acum cu 80.000, iar noi tot le luăm impozit. Acest impozit este de fapt o taxă de timbru şi a fost introdusă 2007, pentru că unii nu au vrut să achite cota unică pe câştigurile din speculaţii imobiliare. Şi noi o tot cărăm după noi de atunci, iar probleme de genul acesta fac parte din efectele unei reglementări contra naturii’, a explicat Gabriel Biriş.

Secretarul de stat în MFP a participat marţi la conferinţa ‘Next on Romanian Capital Market’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...