1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Milionarii României, pe lista ruşinii. Sunt executaţi silit pentru datorii la stat

Mai mulţi oameni de afaceri cu nume sonore şi cu averi considerabile au firme care se află pe lista datornicilor la bugetul de stat.

31 iul, 2013 | ECONOMICA.net

Documente atasate:

Miliardarul Ioan Niculae este în executare silită de către statul român, prin mai multe firme ale sale: Interagro SRL, Ga-Pro-Co Chemicals şi Donau Chem care figurează cu o datorie de 35 de milioane de lei, 44 de milioane de lei, respectiv 18 milioane de lei la bugetul de stat, la data de 30 iunie. În total, o datorie restantă de 67 de milioane de lei – circa 15 milioane de euro. Firme de-ale lui Niculae au mai figurat cu obligaţii restante la bugetul de stat însă aveau cereri de compensare în curs de soluţionare.

Ioan Niculae a ajuns să deţină un imperiu în agricultură, chimie şi imobiliare. Este cel mai mare producător de îngrăşăminte din România şi unul dintre cele mai mari din Europa de Est cu cele şase combinate chimice pe care le deţine şi al doilea cel mai mare deţinător de teren agricol din România cu 55.000 de hectare exploatate. Mai are afaceri în turism, energie, transporturi aeriene şi fotbal. Revista Forbes România îl cotează pe Niculae cu o avere de 1,7 - 1,8 miliarde de euro, iar cei de la Capital spun că ar avea 1,1-1,2 miliarde.

Compania prin care industriaşul Ovidiu Tender îşi conduce afacerile, Tender SA, figurează cu datorii restante la bugetul de stat de 19 milioane de lei. Ovidiu Tender este cotat cu o avere de 600 de milioane de euro de către Forbes România şi cu 650-680 de milioane de euro  şi are afaceri în prospecţiuni geologice, fabricare de echipamente destinate industriei petroliere, construcţii, imobiliare şi turism.

European Food, companie deţinută de cunoscuţii oameni de afaceri din Bihor Ioan şi Viorel Micula, apare în tabelul ANAF cu o datorie totală către bugetul de stat în valoare de 258 de milioane de lei. Ce mai mare parte a datoriei reprezintă TVA neplătit (164 de milioane de lei). Firma este în executare silită.
Potrivit ultimei ediţii a Top 300 Capital, Ioan şi Viorel Micula au o avere cumulată estimată la 210-220 de milioane de euro. Sunt pe locul 21 în topul Capital, după una dintre cele mai accentuate căderi.

Roman SA Braşov, cunoscutul fost mare producător de camioane, avea, la 30 iunie, restanţe către bugetul de stat în valoare de 20,7 milioane de lei, pentru care este deja în executare silită. Peste jumătate din sumă este reprezentată de TVA restant. Compania aparţine omului de afaceri braşovean Ioan Neculaie, cunoscut mai ales pentru implicare sa în fotbal, care este creditat de cei de la Capital cu o avere de 70 de milioane de euro.

Vezi lista aici

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO