1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Datoriile istorice ale Poştei, transformate în acţiuni. Datoria ANAF, eşalonată la plată

Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea în acţiuni a datoriilor istorice ale Poştei Române, iar datoria către ANAF, de 107 milioane lei, va fi eşalonată, în baza unei ordonanţe de urgenţă avizată deja de către Executiv.

29 mai, 2013 | Mediafax
(update 29 mai, 2013 18:10) Nica: Ofertele ferme şi angajante pentru Poşta Română, depuse până la 30 iunie 2014
Poşta Română va fi restructurată într-o perioadă de 180 zile, iar ofertele ferme şi angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse până la 30 iunie 2014, acest ultim termen putând fi însă devansat dacă se constată că operatorul poştal a devenit atractiv în urma reorganizării.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Comunicaţilor, Dan Nica.
(update 29 mai, 2013 18:08) Poşta Română va disponibiliza,din iulie, un număr de 4.458 salariaţi
Poşta Română va disponibiliza, începând cu luna iulie, un număr total de 4.458 salariaţi, reprezentând 14% din numărul actual al angajaţilor companiei, conform unui document discutat în şedinţa de marţi a Guvernului şi obţinut de MEDIAFAX.

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că toate companiile de stat cu datorii şi care au trecut printr-un al doilea control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor beneficia de reeşalonarea datoriilor.

Ministrul a explicat că principalul beneficiar al ordonanţei este Poşta Română, companie care, în lipsa acestei măsuri, ar fi intrat în faliment din 6 iunie, când datoria devenea exigibilă.

 

UPDATE 1 - Nica: Ofertele ferme şi angajante pentru Poşta Română, depuse până la 30 iunie 2014

Poşta Română va fi restructurată într-o perioadă de 180 zile, iar ofertele ferme şi angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse până la 30 iunie 2014, acest ultim termen putând fi însă devansat dacă se constată că operatorul poştal a devenit atractiv în urma reorganizării.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

"Guvernul a decis ca termenul final pentru depunerea de oferte ferme şi angajante la Poşta Română să fie 30 iunie 2014. Dacă în urma procesului de restructurare compania devine atractivă şi se constată că există un mare interes din partea potenţialilor investitori, acest termen poate fi devansat", a arătat ministrul.

Niciun potenţial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română, până marţi, la expirarea termenului, un motiv fiind situaţia financiară a companiei, iar altul noua datorie stabilită de ANAF, a declarat, marţi, directorul general al companiei, Ion Smeeianu, într-o conferinţă.

Potenţialii investitori interesaţi să participe la privatizarea Poştei au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante, după ce ANAF a calculat, în urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).

În total, compania are în prezent obligaţii fiscale de 242 milioane de lei.

Smeeianu a afirmat că situaţia financiară negativă a Poştei şi datoria calculată de ANAF, de 107 milioane de lei, au avut ca efect apariţia unei reticenţe din partea potenţialilor investitori.

În plus, investitorii au evitat să cumpere caietul de sarcini din cauza pierderilor provocate Poştei de respectarea prevederilor legate de serviciul universal în domeniul poştal.

Anul trecut, Poşta Româna a consemnat pierderi de 53 milioane de lei, comparativ cu 181 milioane de lei în 2011, la venituri de 1,255 miliarde de lei.

Acţionarii Companiei Naţionale Poşta Română sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

Poşta este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 5.600 de oficii poştale.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.

Compania avea la sfârşitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi scăzuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Bugetul Poştei Române pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei şi profit zero.

În prezent, Poşta are circa 32.000 de angajaţi. Compania nu a prezentat datele financiare pentru 2012.

 

UPDATE 2 - Poşta Română va disponibiliza, din iulie, 4.458 salariaţi

Poşta Română va disponibiliza, începând cu luna iulie, un număr total de 4.458 salariaţi, reprezentând 14% din numărul actual al angajaţilor companiei, conform unui document discutat în şedinţa de marţi a Guvernului şi obţinut de MEDIAFAX.

Ca parte a procesului de restructurare a Poştei Române, documentul prevede concedierea colectivă, în acord cu sindicatele, a unui număr de 4.458 angajaţi.

Bugetul necesar pentru plata venitului de completare este calculat la aproximativ 19 milioane lei pentru acest an, "cu disponibilizare colectivă începând cu 1 iulie 2013".

În prezent, Poşta are 32.000 de salariaţi care îşi desfăşoară activitatea în aproximativ 5.600 de unităţi poştale.

Niciun potenţial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română, până marţi, la expirarea termenului, un motiv fiind situaţia financiară a companiei, iar altul noua datorie stabilită de ANAF.

Guvernul a decis, miercuri, ca Poşta Română să fie restructurată într-o perioadă de 180 zile, iar ofertele ferme şi angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse până la 30 iunie 2014, acest ultim termen putând fi însă devansat dacă se constată că operatorul poştal a devenit atractiv în urma reorganizării.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO