Datoriile miliardarului Gupta către statul britanic pun în pericol peste 2.000 de locuri de muncă

Autoritatea fiscală din Marea Britanie intenționează să închidă afaceri pentru datorii de peste 26 de milioane de lire, relatează Financial Times.
Ion Dobreanu - vin, 18 feb. 2022, 11:18
Datoriile miliardarului Gupta către statul britanic pun în pericol peste 2.000 de locuri de muncă

Autoritatea fiscală din Marea Britanie a depus petiție de lichidare pentru mai multe afaceri controlate de „magnatul metalelor”, Sanjeev Gupta, punând astfel în pericol peste 2000 de locuri de muncă în industria britanică de metalurgie, se arată într-un articol publicat recent de Financial Times, preluat de BBC și Sky News.

Petițiile de lichidare înaintate săptămâna trecută către Înalta Curte din Londra vin într-un moment în care discuțiile cu creditorii nu au dat nici un rezultat și pot forța Liberty Steel să intre în insolvență. Miliardarul este în poziția de a face eforturi pentru a găsi finanțare ca să își salveze imperiul metalurgic și energetic, GFC Alliance, din moment ce principalul său creditor, Greensill Capital, s-a prăbușit în martie 2021.

HM Revenue & Customs a depus cereri de lichidare împotriva Specialty Steel UK, Liberty Pipes (Hartlepool), Liberty Performance Steels și Liberty Merchant Bar, conform dosarelor instanței. Împreună, cele patru subsidiare, datorează 26,4 milioane de lire sterline.

Liberty Steel se bazează pe circa 3.000 de angajați în Marea Britanie, însă cele 4 afaceri vizate au puțin peste 2.000 de angajați direcți, inclusiv la principalele două fabrici ale Liberty din Rotherham și Stocksbridge, în Yorkshire.

Specialty Steel UK, de exemplu, care datorează 19,8 milioane de lire sterline, s-a oferit săptămâna trecută să plătească 500 de lire pe lună până în iulie, când va evalua rezultatele unei restructurări, susține autoritatea fiscală în documentele depuse în instanță. Soluția este una nerezonabilă, consideră oficialii autorității, deoarece restructurarea nu oferă garanții privind capacitatea de plată în viitor, iar suma rambursată lunar este mult prea mică în raport cu valoarea datoriilor.

Specialty Steels UK, Liberty Pipes (Hartlepool) și Liberty Merchant Bar au contractat, fiecare, împrumuturi de urgență de câte 50 de milioane de lire sterline pentru Covid-19 garantate de contribuabili. British Business Bank, deținută de stat, a suspendat însă aceste garanții după lansarea unei anchete asupra Greensill. Aceasta din urmă a prelungit împrumuturi în valoare de 400 de milioane de lire către afaceri controlate de Gupta, tatăl său și un asociat, existând suspiciuni că a fost scurt circuitată limitarea la 50 de milioane de lire a fondurilor ce pot fi primite de către un grup în conformitate cu schema de ajutor. Anton Krull, CFO al Liberty Steel UK, a declarat în fața comisiei parlamentare din Marea Britanie ce anchetează situațiile financiare ale grupului, că nu are cunoștință de posibile tentative de fracționare a grupului Gupta în vederea speculării la maximum a sumelor pe care grupul le poate trage în baza schemei de ajutor de stat în UK.

Financial Times scrie încă de anul trecut că fabricile lui Gupta nu au vărsat obligațiile bănești către autoritățile fiscale din Marea Britanie. Datoriile cumulate sunt compuse din contribuțiile datorate pentru angajați și din neplată de TVA. HM Revenue & Customs susține că a adoptat o „abordare de susținere a relațiilor cu clienții care au datorii fiscale, colaborând cu aceștia pentru a găsi cea mai bună soluție posibilă pe baza circumstanțelor financiare”.

În același timp, Guvernul urmărește îndeaproape procesul, care ar putea duce la o lichidare obligatorie în temeiul căreia instanța ar desemna un administrator judiciar. În acel moment, guvernul ar trebui să decidă dacă va plăti acel administrator judiciar ca să câștige timp pentru găsirea unui cumpărător din sectorul privat interesat să preia uzine siderurgice. Acesta a fost procesul adoptat de miniștri în 2019 pentru a salva 5.000 de locuri de muncă la British Steel înainte ca afacerea să fie cumpărată de Jingye din China. I-a costat pe contribuabilii britanici aproximativ 500 de milioane de lire sterline să țină oțelăria BS pe linia de plutire în cele nouă luni de tranziție.

Un oficial a confirmat pentru Financial Times că guvernul se gândește să ia aceeași decizie pentru protejarea lucrătorilor de la Liberty. „Prioritatea noastră sunt muncitorii”, a declarat el. Un reprezentant al sindicatelor siderurgice din Marea Britanie a cerut GFG și guvernului „să se așeze la masa discuțiilor și să încheie o înțelegere care să ofere companiei posibilitatea de a se refinanța”. În timp ce GFG era proprietarul și, prin urmare, „responsabil pentru acțiunile lor. . . am spus întotdeauna că guvernul trebuie să fie gata să intervină dacă acest lucru ar fi necesar”, a mai spus acesta.

Într-un comunicat, oficialii Liberty au declarat pentru Financial Times că grupul „s-a angajat să ramburseze banii către toți creditorii noștri și să continue să lucreze cu toate părțile interesate din Regatul Unit pentru a crea un viitor durabil pentru afacerile noastre în urma prăbușirii Greensill Capital”. Au adăugat: „Suntem într-un dialog continuu cu toți creditorii noștri, inclusiv HMRC, pentru găsirea unei soluții amiabile care să fie în interesul tuturor părților implicate. Acțiunile pe termen scurt, care riscă să destabilizeze aceste eforturi, nu sunt în interesul nimănui și subminează recuperarea datoriilor într-un context în care trebuie securizat viitorul afacerilor noastre.”

Foto: Sanjeev Gupta

Sanjeev Gupta

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...