David Cameron prezidează o reuniune de criză în urma crimei de la Londra

Premierul britanic David Cameron prezida joi, la ora locală 8.45 (10.45, ora României) o reuniune de criză vizând analizarea unor eventuale măsuri de securitate de adoptat în urma uciderii barbare a unui militar de către doi bărbaţi ce au dat dovadă de un discurs extremist islamist, relatează AFP.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 11:37
David Cameron prezidează o reuniune de criză în urma crimei de la Londra

Downing Street a anunţat încă de miercuri seara o consolidare a securităţii atât la cazarma din Woolwich, un cartier în sud-estul Londrei unde a avut loc drama, cât şi la toate celelalte cazarme din capitala britanică.

Comitetul COBR, cunoscut şi sub numele de COBRA (Cabinet office Briefing Room A), urma să îi reunească în jurul premierului pe ministrul britanic de Interne Theresa May, primarul Londrei Boris Johnson, şefii serviciilor de informaţii interne MI5 şi externe MI6, pe directorul Scotland Yard şi experţi în domeniul securităţii.

„Ar fi complet eronat să acuzăm islamul că este vinovat de această crimă, la fel de eronat ca a încerca să facem o legătură între acest asasinat şi politica externă britanică sau acţiunile (membrilor) forţelor armate britanice, care îşi riscă viaţa în străinătate pentru a apăra libertatea”, a declarat primarul Londrei pentru postul de televiziune SkyNews la sosirea la Whitehall, cartierul londonez în care se află sediile ministerelor, unde urma să aibă loc reuniunea COBRA.

„Responsabilitatea (acestui act) revine în întregime şi exclusiv minţii tulburi şi deranjate a autorilor” a adăugat el. „Tot ceea ce aud mă determină să cred că londonezii pot să reia o viaţă normală. Vom duce aceste crime în faţa justiţiei”, a anunţat el la ieşirea de la reuniune.

Aceasta este şi opinia principalelor organizaţii musulmane din ţară, între care societatea islamică din Anglia şi Consiliul musulman britanic, din care fac parte peste 500 de asociaţii şi fundaţii musulmane şi moschei.

„Este un act barbar care nu are nicio justificare în islam, iar noi îl condamnăm fără rezervă”, a anunţat Consiliul, care a îndemnat la „calm şi unitatea comunităţilor”.

O primă reuniune de acest tip a avut loc miercuri, dar nu a fost prezidată de premier, care se afla la Paris.

Scopul acestui tip de reuniune de criză „este să furnizeze luări de decizii rapide şi o coordonare eficientă a răspunsului Guvernului la acest eveniment pe baza resurselor ministerelor, serviciilor de securitate şi de informaţii, poliţiei şi oricărei alte organizaţii pertinente”, au precizat serviciile premierului.

O sursă guvernamentală a confirmat, pentru AFP, că victima era „un membru al forţelor armate” britanice. Alte surse citate de presa britanică au declarat că autorii sunt britanici de origine nigeriană. Potrivit acestor surse, nu ar exista, totuşi, nicio legătură cu grupări extremiste nigeriene ca insurgenţii din cadrul Boko Haram.

Directorul Scotland Yard Bernard Hogan-Howe a precizat, miercuri seara, că cei doi bărbaţi, răniţi de poliţie şi spitalizaţi, au fost arestaţi, iar anchetatorii din cadrul Secţiei de luptă împotriva terorismului anchetează această crimă.

Doi bărbaţi de culoare au agresat, miercuri după-amiaza, pe o stradă din sud-estul Londrei, un militar în civil, înjunghiindu-l în mai multe rânduri cu nişte cuţite de bucătărie şi un topor şi lăsându-l mort în mijlocul drumului. Cei doi agresori au rămas la locul crimei, invitând trecători să filmeze sau să forografieze scena.

Într-o înregistrare video realizată de un amator, obţinută de postul de televiziune ITV, unul dintre cei doi criminali a declarat cu un accent londonez că „nu veţi mai fi niciodată în securitate. Răsturnaţi-vă Guvernul. Ei nu au grijă de voi”.

„Ar trebui să luptăm împoriva lor aşa cum luptă ei împoriva noastră, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, a mai spus acesta, cu mâinile pline de sânge, în timp ce victima zăcea la câţiva metri în spate, pe drum.

„Jurăm pe Allah atotputernicul că nu vom înceta vreodată să luptăm împotriva voastră”, a adăugat el.

O femeie, în vârstă de 48 de ani era salutată de presa britanică pentru că a avut curajul să îi înfrunte pe criminali şi să intre în dialog cu unul dintre ei. Ea a declarat pentru postul ITV că, apropiindu-se de victimă, unul dintre agresori i-a spus „nu îl atinge, eu l-am ucis”. Ea l-a întrebat, atunci, de ce. „Este un militar britanic, omoară oameni. Omoară musulmani în ţări musulmane”, a răspuns el.

„Nu era drogat, alcoolic sau beat, era doar agitat, supărat”, a declarat ea.

În opinia mai multor experţi britanici, acest act pare să fie comis de „lupi solitari” îndoctrinaţi pe forumuri de pe Internet care difuzează înregistrări video sângeroase ale unor decapitări sau execuţii filmate în Siria, Afganistan sau Irak de către grupări grupări islamiste care împărtăşesc ideologia radicală a organizaţiei teroriste Al-Qaida.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...