David Cameron promite că va limita accesul migranţilor la ajutoarele sociale

Economica.net
27 02. 2013
david_cameron_657789_54005600

Această măsură, care este aşteptată să scutească contribuabilii de plata a milioane de lire sterline, este primul pas într-o serie vastă de reglementări menite să limiteze accesul imediat al imigranţilor la serviciile publice şi ajutoare sociale.

„Suntem o ţară corectă şi o ţară primitoare, dar nu una permisivă”, a declarat Cameron. „Să ne asigurăm că ţara noastră este cea mai dură în loc de cea mai permisivă”.

Acesta le-a cerut de asemenea miniştrilor să „gândească ca nişte conservatori” şi să găsească noi idei pentru a limita accesul imigranţilor la NHS, locuinţe sociale şi alte tipuri de ajutoare sociale.

Promiţând noi metode de a reduce ajutoarele cu scopul de a descuraja migraţia masivă din Bulgaria şi România, când restricţiile de circulaţie vor fi eliminate la sfârşitul anului, acesta a declarat: „Cred că cel mai important este să ne asigurăm că, deşi avem liberă circulaţie, nu suntem un stat permisiv”.

„De aceea parcurgem în detaliu sistemul de ajutoare sociale, sistemul de taxe, sistemul de asigurări de sănătăte şi cel imobiliar”.

Cameron i-a cerut secretarului pentru Justiţie Chris Grayling să dezvolte un nou „test de rezidenţă” pentru a se asigura că migranţii nu primesc acces automat la ajutorul legal în cazurile din tribunalele civile. „Avem nevoie de un test de rezidenţă potrivit pentru aceste cazuri şi ne vom consulta în ceea ce priveşte introducerea unui astfel de test”.

„Acesta este doar un element dintr-o arie extinsă de măsuri menite să asigure că cei care vin aici, vin pentru că au un anumit loc de muncă pe care vor să-l urmeze – în loc să vină aici pentru că vor să se folosească de sistemul de sănătate sau să primească o locuinţă socială”.

Premierul a insistat că reducerea ratei imigraţiei anuale – care depăşea 200,000 de nou-veniţi pe an sub conducerea laburistă – este una dintre cele mai mari motivaţii politice ale sale.

„Două milioane de oameni în 10 ani ca migraţie netă în Marea Britanie a fost prea mult, mult prea repede”, a declarat acesta. „Două sute de mii pe an e ca şi cum ai construi două oraşe de mărimea Birmingham. Nu am fost capabili să gestionăm nivelul migraţiei şi presiunea pusă asupra serviciilor publice”.

„Nivelul de migraţie netă a scăzut cu un sfert în ultimii doi ani şi jumătate. Vreau să văd şi mai mult progres.”

„Mai avem încă foarte mult de muncă şi trebuie să observăm ce fac şi alte state europene”, a declarat David Cameron.

„Suntem noi mai generoşi? Putem face schimbări? Putem schimba felul în care funcţionează sistemul de ajutoare sociale? Putem să facem în aşa fel încât mai multe ajutoare să fie condiţionate de un principiu de contribuţie pentru a ne asigura că nu sunt disponibile imediat?”.

„Mesajul nostru este foarte clar. Vrem imigraţie care va aduce beneficii Marii Britanii”.