David Hay, AFI Europe România: Avem cerere pentru birouri la Braşov. E incredibil

Dezvoltatorul AFI Europe România speră să înceapă anul acesta lucrările de construcţie la un nou proiect pe piaţa locală. Este vorba de un centru comercial, dar şi de două clădiri de birouri la Braşov, pentru care compania înregistrează deja cereri. 
Andrada Ghira - vin, 02 sept. 2016, 21:02
David Hay, AFI Europe România: Avem cerere pentru birouri la Braşov. E incredibil

AFI Europe România, care a dezvoltat pe piaţa locală malluri AFI din Cotroceni şi Ploieşti, dar şi cinci clădiri de birouri, dintre care trei sunt la vânzare, vrea să înceapă anul acesta construcţia la mallul din Braşov, pentru care a obţinut în urmă cu două luni Planul Urbanistic Zonal (PUZ). 

Noul mall sub marca AFI va fi construit pe terenul fostei fabrici Hidromecanica, cumpărat de la belgienii de la Cora. Centrul comercial va avea o suprafaţă închiriabilă de 40.000 de mp, dar şi două clădiri de birouri, una cu o suprafaţă de 16.000 de mp, iar cealaltă de 13.000 de mp. 

„Lucrăm acum la obţinerea autorizaţiei de construcţie şi sperăm să începe anul acesta şi să deschidem în primăvara lui 2018. Vom merge cu lucrările la birouri şi mall în paralel. Încă lucrăm la design şi avem deja cerere pentru birouri. E incredibil”, spune David Hay, directorul executiv al AFI Europe România. 

Întrebat dacă vor mai cumpăra terenuri pentru viitoare dezvoltări, Hay spune că se uită cu atenţie pe piaţă, iar dacă va identifica oportunităţi, aşa cum s-a întâmplat în cazul terenului din Braşov, va cumpăra. „Acum nu vedem alte oportunităţi şi oricum avem destul teren şi multe de facut în următorii ani”, completează Hay. 

Cât despre vânzare celor trei clădiri de birouri de lângă mallul AFI, Hay spune că tranzacţia nu se va încheia anul acesta. Compania a început însă lucrările la o nouă clădire de birouri, amplasată în apropiera Palatului Parlamentului, investiţie pentru care nu a contractat încă credite bancare. 

IT-ul, motorul creşterii pieţei de birouri din provincie 

În Braşov există 87.000 de mp de spaţii birouri şi ocupă locul patru în clasamentul oraşelor din provincie cu cea mai mare activitate pe acest segment. Chiar dacă anul trecut nu au fost înregistrate livrări semnificative, cererea brută a fost cu 60% mai mare decât în 2014. Cu proiectele aflate în derulare, la sfârşitul lui 2017, Braşovul va avea un stoc total de 100.000 de mp, arată datele DTZ Echinox. 

„Braşvoul este un oraş bun, cu o rată mică a şomajului, mallul care există (nr.- Coresi, construit de Immochan) funcţionează bine şi suntem fericiţi. Dacă funcţiona rău, nu era bine pentru noi”,  mai spune David Hay. 

După prima jumătate a acestui an, rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Braşov a fost de 6%, mai arată datele DTZ Echinox. 

CITEŞTE ŞI Se construiesc tot mai multe clădiri de birouri în provincie. 75% din cerere vine din partea companiilor din IT şi telecom

AFI Properties, compania mamă a AFI Europe, a înregistrat un venit operaţional net de 38 de milioane de euro în primele 6 luni, similar cu rezultatele înregistrate anul trecut în S1, prin includerea vânzării a mai multor active şi a unui venit operaţional net performant al proiectele noi şi existente. De asemenea, AFI Properties a înregistrat un profit de 38 de milioane de euro, reprezentând o creştere de 190% faţă de profitul din S1 2015.

AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Letonia. AFI Europe operează în România din 2005.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...