DD, audiat la DNA în dosarul privind licitaţia pentru privatizarea Oltchim

Dan Diaconescu a dat, luni, o declaraţie la DNA despre participarea sa la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, în dosarul deschis în urma sesizării Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, care îl acuză pe patronul OTV de înşelăciune.
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 14:51
DD, audiat la DNA în dosarul privind licitaţia pentru privatizarea Oltchim

Avocatul Daniel Fenechiu a declarat pentru MEDIAFAX că Dan Diaconescu a dat o declaraţie „amplă” în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care a prezentat detaliile din procedura de privatizare a combinatului Oltchim.

Dan Diaconescu s-a referit tot ce s-a întâmplat la licitaţie, arătând în detaliu momentele care au dus la nefinalizarea procedurii de privatizare a Oltchim, a mai spus avocatul. Fenechiu a precizat că Dan Diaconescu le-a spus procurorilor care este punctul său de vedere faţă de acuzaţiile formulate de OPSPI la adresa lui, respectiv că ar fi înşelat autorităţile statului şi că ar fi modificat unele documente, povestind totodată cum a ajuns la decizia de se participa la procedura de privatizare a combinatului Oltchim.

Avocatul a mai arătat că, odată dată declaraţia de către clientul său, rămâne la latitudinea procurorului de caz să decidă ce face în continuare cu acest dosar. Potrivit lui Fenechiu, anchetatorii pot solicita documentaţie suplimentară, iar la final, după studierea întregului probatoriu, trebuie să dispună o soluţie în acest dosar deschis la sesizarea OPSPI.

Dan Diaconescu a fost şi în 5 noiembrie la DNA, pentru a da explicaţii cu privire la licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat, deşi nu a dovedit că deţine această sumă.

Diaconescu declara atunci că a aflat conţinut plângerii formulate împotriva sa legate de licitarea acţiunilor Oltchim şi că va reveni în faţa procurorilor după ce reclamaţia sa de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se va conexa cu cea a lui Remus Vulpescu de la DNA.

Citeşte şi: Dan Diaconescu a dat explicaţii la DNA cu privire la licitarea acţiunilor Oltchim
În 22 octombrie, fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) Remus Vulpescu a dat o declaraţie în faţa procurorilor anticorupţie în legătură cu eşecul privatizării Oltchim, arătând că, atunci când a apărut oferta lui Dan Diaconescu, statul era în proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajaţilor şi repornirea unităţii.

Întrebat care este paguba produsă prin neprivatizarea Oltchim şi în ce constă ea, Vulpescu susţinea că aceasta se ridică la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de acţiuni.

În legătură cu natura pagubei, Vulpescu arăta că, în acest caz, nu este vorba despre o pagubă neapărat materială, ci de un grav dezechilibru adus instituţiilor statului.

Vulpescu mai spunea că în cazul în care nu exista o ofertă de privatizare, combinatul Oltchim ar fi fost repornit mult mai repede.

În 3 octombrie, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul în privinţa săvârşirii de către Dan Diaconescu, patronul OTV, a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare şi pentru dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al Oltchim.

Potrivit sesizării, Dan Diaconescu a indus în eroare statul român şi opinia publică atunci când a spus că deţine suma de aproximativ 200 de milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de Ministerul Economiei – OPSPI.

Dan Diaconescu a fost declarat câştigător, la sfârşitul lunii septembrie, al licitaţiei pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul de preluare a acţiunilor nu a fost semnat întrucât Dan Diaconescu nu a prezentat OPSPI dovezi că deţine suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

„Intenţia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri care urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de 1 octombrie, când activitatea infracţionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată”, preciza Ministerului Economiei într-un comunicat de presă.

De asemenea, în comunicat se mai arată că Diaconescu a săvârşit deliberat activitatea infracţională, care „prezintă elemente transfrontaliere”, acţiune prin care a perturbat „deosebit de grav” activitatea Oltchim şi a OPSPI.

În sesizare se mai arată că patronul OTV a utilizat înscrisuri false pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane.

Ministerul Economiei a precizat că procedura de licitaţie privind vânzarea acţiunilor statului la Oltchim a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziţii legale şi a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, împreună cu Guvernul, să asigure redresarea combinatului chimic şi soluţionarea urgentă a problemelor sociale generate de „ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasă din ultimii ani”.

În 5 octombrie, Dan Diaconescu a depus la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o plângere penală la adresa lui Victor Ponta şi a lui Remus Vulpescu.

Întrebat care sunt acuzaţiile pe care le aduce premierului Victor Ponta, Diaconescu spunea că, în primul rând, „este vorba de şantaj şi ameninţare”.

Totodată, în 10 noiembrie, Dan Diaconescu a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de chemare în judecată a Ministerului Economiei şi OPSPI, prin care solicită anularea deciziei de excludere din calitatea de adjudecatar al pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la Oltchim. Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie în 8 ianuarie 2013 cererea lui Dan Diaconescu.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...