De Black Friday, românii cumpără mai ales televizoare şi electrocasnice mici, în special de la eMag şi Altex – studiu

59% dintre români au spus că vor cumpăra ceva de Black Friday în acest an, potrivit unei cercetări realizate de Kantar Millward Brown România, care mai arată şi care sunt produsele şi magazinele preferate în această perioadă.
Economica.net - joi, 17 nov. 2016, 07:40
De Black Friday, românii cumpără mai ales televizoare şi electrocasnice mici, în special de la eMag şi Altex - studiu

Anul acesta, de Black Friday, românii vor cumpăra mai ales produse electro-IT. În topul preferințelor pentru cumpărături de Black Friday se regăsesc cel mai frecvent televizoarele (41% dintre respondenți au menționat categoria), electrocasnicele mici (32%) și frigiderele (25%), potrivit unei cercetări realizate de Kantar Millward Brown România.

„Telefoanele mobile și mașinile de spălat sunt următoarele două categorii de produse aflate pe listele de cumpărături pentru Black Friday, fiind amintite, pentru fiecare categorie, de câte 22% dintre cei intervievați cu privire la intenția de achiziție”, se mai arată în studiu.

„Black Friday continuă să fie cel mai mare eveniment din an al industriei de retail, asupra căruia se îndreaptă atenția tuturor. Din ce în ce mai mulți jucători și români se implică în el. În plus, obiceiul de achiziții online devine tot mai popular în rândul cumpărătorilor români, iar anul acesta vedem că numărul celor care au făcut cel puțin o achiziție online vreodată a crescut semnificativ. Creșterea numărului de persoane care au acces la Internet, dar și a celor care fac achiziții de pe mobil, lucruri pe care le-am văzut și în alte studii, creează premisele unui Black Friday și mai dinamic anul acesta, în mediul online”, spune Mădălin Vladu, Account Manager Kantar Millward Brown România.

Conform studiului, în prezent, 43% dintre români au achiziționat cel puțin un produs dintr-un magazin online vreodată, în creștere de la 37% în 2015.

„Anul acesta, 59% dintre români doresc să cumpere ceva de Black Friday („probabil voi cumpăra” sau „sigur voi cumpăra”). Față de medie, intenția este mai ridicată în rândul tinerilor (18-34 de ani), a bărbaților sau a persoanelor care au mai făcut vreodată cumpărături online. Numărul românilor care au auzit de reducerile din cadrul Black Friday, evenimentul anului în comerțul românesc, a ajuns anul acesta la 78% în rândul persoanelor cu vârste între 18 și 65 de ani, în creștere de la 71% în 2015. Evenimentul prezintă o notorietate mai ridicată în rândul tinerilor (18 – 34 de ani) și a persoanelor din mediul urban”, se arată în cercetare.

Topul magazinelor

Întrebați care sunt magazinele pe care le iau în calcul pentru a-și face cumpărăturile de Black Friday, topul românilor, în funcție de primul nume menționat de ei, arată astfel:

eMAG 29,1%
Altex 25,8%
Flanco 10,6%
Carrefour 5,1%
Media Galaxy 3,1%
Kaufland 3%
Auchan 2,3%
Dedeman 2,2%
Domo 1,6%
Lidl 1,1%

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ la nivel național, în rândul a 2.000 de respondenți din mediul urban și rural, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Interviurile au fost realizate telefonic în perioada: 24 octombrie – 29 octombrie 2016. Eșantionarea a fost una aleatoare, de tip probabilistic. Eroarea de eșantionare este de +/-2,2%.
Kantar Millward Brown Romania este parte a rețelei Kantar Millward Brown, agenție globală de cercetare de marketing specializată în evaluarea eficienței reclamelor, a comunicării strategice precum și a cercetării de media și de brand equity. La nivel global, rețeaua are mai mult de 87 de birouri și operează în 58 țări.

 

Te-ar mai putea interesa și
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt în vigoare
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt ...
Şase furnizori de motoare, între care Honda, s-au înscris la startul sezonului 2026 din Formula 1, care va avea un nou regulament privind motoarele, conform unei liste publicate vineri de......
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale ...
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...