De ce a ajuns Ministerul Sănătăţii să fie executat silit pentru o datorie de 8 milioane de lei

Ministerul Sănătăţii are un cont blocat din cauza unei datorii din 2009 la compania Vamed Standortenwicklung und Engineering GmbH & CO. Datoria de circa 8 milioane de lei la care se adaugă penalităţi a fost ignorată de toate conducerile Ministerului de resort de la sfârşitul anului 2009 până astăzi. Ministerul Sănătăţii explică de ce s-a ajuns aici.
Cristina Şomănescu - mie, 29 mai 2013, 07:22
De ce a ajuns Ministerul Sănătăţii să fie executat silit pentru o datorie de 8 milioane de lei

În anul 2008, Ministerul Sănătăţii a atribuit prin licitaţie un contract companiei Vamed Standortenwicklung und Engineering GmbH & CO. Contract viza realizarea studiilor de fezabilitate necesare reabilitării a 15 spitale judeţene de urgenţă.
Mai nuanţat, contractul a constat în: studii de expertiză tehnică a clădirilor pentru stabilirea necesităţilor de consolidare pentru fiecare spital, studii de fezabilitate pentru reabilitarea şi dotarea la cheie a spitalelor şi elaborarea unui ghid cu directive arhitecturale şi inginereşti pentru reabilitarea şi dotarea la cheie a celor 15 spitale judeţene de urgenţă.
Conform contractului, pentru fiecare dintre cele 15 spitale judeţene de urgenţă s-au făcut servicii de expertiză (raport de evaluare şi audit energetic) şi studii de fezabilitate. Aceste servicii au fost realizate în 2008 şi achitate de Ministerul Sănătăţii.

Separat, Ministerul Sănătăţii a încheiat un alt contract cu aceeaşi companie (Vamed) care viza întocmirea ghidurilor cu directive arhitecturale şi inginereşti pentru aplicarea studiilor de fezabilitate. Contractul a fost prelungit prin act adiţional până la 30 aprilie 2009.
Conform contractului, ghidul cu directive arhitecturale şi inginereşti trebuia furnizat în termen de 90 de zile de la intrarea contractului în vigoare. În realitate, ghidul a fost predat de către compania Vamed cu o întârziere de 73 de zile.

La prima verificare a ghidului, MS a constatat că acesta este incomplet şi a solicitat completarea şi prezentarea lui în conformitate cu prevederile contractului, în cel mai scurt timp. Ultima variantă completă a ghidului cu directive arhitecturale şi inginereşti a fost predată MS pe 4 februarie 2009.

La începutul anului 2009, Ministrul Sănătăţii a înfiinţat prin ordin de ministru o comisie de auditare şi analizare a oportunităţii construirii a 28 de spitale noi de urgenţă şi reabilitării a 15 spitale judeţene de urgenţă.

Deşi comisia a găsit oportună construirea celor 28 de spitale şi reabilitarea celor 15 spitale judeţene de urgenţă, guvernul a aprobat prin Memorandum în aprilie 2009 că din programul de investiţii al Ministerului Sănătăţii nu va face parte şi proiectul de reabilitare a celor 15 spitale.

Pe scurt, ghidul cu directive arhitecturale şi inginereşti nu a fost verificat şi recepţionat, prin urmare nu a fost întocmit nici procesul verbal de verificare şi recepţie în termenul specificat în contract.
Cu toate acestea, prin fonduri europene şi bugetare s-au reabilitat 9 spitale din cele 15 spitale judeţene de urgenţă, operând cu documentaţia furnizată de compania Vamed.

Contractul cu Vamed a expirat pe 30 aprilie 2009.

Pe 16 noiembrie 2009, Vamed a transmis o factură Ministerului Sănătăţii pentru aproximativ 8 milioane de lei, banii reprezentând contravaloarea serviciilor efectuate conform contractului şi livrate în termenul de valabilitate al contractului, respectiv a ghidului cu directive arhitecturale şi inginereşti pentru reabilitarea şi dotarea la cheie a spitalelor.

Pe 16 decembrie 2009, Ministrul Sănătăţii emite un ordin privind aprobarea componenţei comisiei de verificare şi recepţie a ghidului cu directive arhitecturale şi inginereşti pentru reabilitarea şi dotarea la cheie a spitalelor.
Această comisie nu a fost convocată până la finele anului 2009, moment în care a avut loc predarea-preluarea mandatului ministerial.

După 2010, comisia a devenit nefuncţională prin plecarea unora din persoanele nominalizate.
Pe scurt, în perioada 2008-2013 au avut loc multiple schimbări de mandat şi modificări ale structurilor, iar nicio conducere a Ministerului de resort nu a găsit oportun să achite factura restantă din noiembrie 2009.

Acum, Ministerul Sănătăţii poartă negocieri cu firma creditoare pentru reducerea penalităţilor la datoriile acumulate din 2009.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele prezente și viitoare din portofoliul Euroins România, nu mai face parte......
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești ...
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...