De ce a ales Engie să închirieze forţă de muncă în România, în loc să angajeze

Compania de utilități Engie, unul dintre cei mai mari investitori străini din sectorul energetic din România, caută să închirieze, pentru cinci ani, aproape 400 de oameni pentru oparațiunile din România, așa cum am scris AICI. Compania a răspuns solicitării noastre de a explica această mișcare.
Mihai Nicuţ - sâm, 27 iul. 2019, 07:28
De ce a ales Engie să închirieze forţă de muncă în România, în loc să angajeze

Iată, integral, răspunsul Engie România la solicitarea noastră:

De ce ales Engie varianta leasingului de personal pentru cei 378 de oameni  și nu varianta angajării chiar de catre companie, fie și pe perioadă determinata?

Grupul de companii ENGIE Romania are, în prezent, un număr de 3915 angajați cu contract individual de muncă, aflat în creștere constantă de la an la an. Grupul ENGIE Romania angajează, în medie, 250 de persoane/an cu contract individual de muncă, doar în 2018 ajungând la un total de 325 de angajări cu contract individual de muncă.

În contextul dificultăților de recrutare pe piața locală a forței de muncă, ENGIE Romania investește anual în programe speciale de atragere și pregătire a tinerelor talente, în ultimii trei ani angajând cu contract individual de muncă circa 230 de proaspăt absolvenți de facultate și de învățământ secundar și oferindu-le, astfel, acces la calificare și specializare în cadrul Grupului.

ENGIE Romania formează și viitori profesioniști în meseria de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, meserie de bază în cadrul operatorului de distribuție Distrigaz Sud Rețele și al filialei de servicii tehnice ENGIE Servicii, fiind prima companie din sectorul energetic care a format clase în sistem de învățământ dual în București, respectiv 2 clase însumând 58 de elevi in 2018, urmate, în 2019, de încă 2 clase cu un total de 60 de elevi în București și Brașov.

Acoperirea necesarului de forță de muncă se realizează și prin contractarea de servicii de punere la dispoziție de personal prin agent de muncă temporară. Având în vedere apropierea termenului de expirare a actualului contract, ENGIE Romania a lansat o licitație pe platforma SICAP, pentru a asigura continuitate în acest tip de contractare de servicii pentru situațiile specifice.

Numărul de 378 de persoane prevăzut în caietul de sarcini este estimat pe perioada de 5 ani pe care o va avea contractul de servicii, pentru a acoperi nevoia de activități și lucrări cu caracter temporar aferente perioadei, precum și eventualele vârfuri de activitate ce sunt determinate de creșterea volumului de solicitări de la clienții noștri.

Punerea la dispoziție de personal prin agent de muncă temporară este o modalitate modernă de contractare de forță de muncă și reprezintă o practică larg răspândită la nivelul marilor companii din România pentru avantajele sale, cum ar fi: flexibilitate, costuri reduse cu recrutarea și timp redus la punerea la dispoziție sau la înlocuirea de personal temporar.

Cu ce se va ocupa noua forță de muncă ce va fi atrasă în urma anunțului?

În principal, activități temporare de tip administrativ, de relaționare cu clienții, lucrări tehnice.

Închirierea de personal este o practică printre firmele din grupul Engie? Ne puteți da exemple de astfel de operațiuni în alte țări in care Engie este prezentă?

Această practică poate diferi, de la o țară la alta, în funcție de legislația specifică și de nevoile de business ale Grupului ENGIE”

Engie Româna SA, compania care grupează unul dintre cei mai mari doi distribuitori și furnizori de gaze din România, a publicat recent în sistemul electronic de achiziții publice un anunț pentru recrutarea a maximum 378 de angajați. Valoarea totală a contractului este de 156,4 milioane de lei și, din caietul de sarcini, aflăm că este vorba despre “personal muncitor (electricieni, instalatori, frigotehniști, muncitori necalificați, cititori contoare, etc.), personal de execuție (operare date, consiliere clienți în recepție fizică sau telefonic, etc.) precum și alte poziții aferente activităților derulate de achizitor/utilizator”. Detalii, aici: 

Engie caută circa 400 de oameni în România, dar vrea să-i închirieze pe cinci ani, nu să-i angajeze pe durată nedeterminată

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...