1EUR = 4.7808 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

De ce are nevoie de bani suplimentari Asirom? Pentru a îndeplini cerinţele Solvency II

Expunerea mare pe RCA reclamă aport de capital suplimentar conform Solvency II la Asirom, altfel societate riscă să iasă din rata de solvabilitate. Proiecţiile pentru evoluţia din 2016 indică un necesar de circa 30 de milioane de euro dacă nu mai mult conform unor surse din piaţă. Asirom este acum în proces de majorare a capitalului social cu aproximativ 85 de milioane de lei.

12 sep, 2016 | ECONOMICA.net

În 2016, voit sau nu, prin politica de preţ dusă de societate, Asirom a preluat portofoliul Astra, devenind lider pe piaţa asigurărilor RCA, cu o cotă de piaţă de 15,42% în primele trei luni ale anului. Potrivit datelor comunicate de companie pentru ECONOMICA.NET totalul primelor brute subscrise a fost de 661 milioane de lei. În acealaşi timp, totalul daunelor plătite în primul semestru a fost de 240 de milioane de lei, iar compania a simţit nevoia să îşi crească rezerva de daună la 673 de milioane de lei, în creştere cu 34% faţă de anul precedent, depăşind volumul primelor brute subscrise din 2016. Cu toate acestea, Asirom se confruntă cu cele mai mari întârzieri la plata daunelor din piaţă (excluzând companiile aflate în diverse regimuri de supraveghere sau redresare financiară), iar recent service-urile Dacia Renault au reziliat contractul cu această societate.

Surse din piaţa asigurărilor vorbesc de ceva vreme de faptul că Asirom a ajuns cu indicele de solvabilitate la cote de alarmă, iar cerinţele Solvency II reclamă automat majorarea capitalului social. De altfel, dacă analizăm rezultatele companiei la 31 decembrie vom constata că Asirom avea un indice de solvabilitate de 1,1 (conform Solvency II acest indicator nu are voie să cadă sub 1 şi se calculează ca raport între capitalurile proprii şi daunele maxime estimate). Dacă luăm în calcul că rezerva de daună a crescut cu 34% anul acesta, putem concluziona că valoarea acesteia pentru poliţele noi este 228,82 milioane de lei iar la un total al capitalurilor proprii de 340 milioane de lei (după cum spun reprezentanţii Asirom), un calcul actuarial poate arăta uşor că rata de solvabilitate este la jumătatea anului prea aproape sau chiar sub 1. Este şi motivul pentru care Asirom a încercat să obţină de la ASF acordul pentru schimbarea modului actuarial de calcul al tarifelor RCA în sensul majorării lor.

Bineînţeles, toate aceste probleme se pot rezolva până la sfârşitul anului prin majorări de capital. De altfel, în AGA din august a societăţii de asigurări a aprobat majorarea capitalului social cu 84,9 milioane de lei, adică un 18,8 milioane de euro. Banii sunt necesari deoarece odată cu expunerea companiei pe zona de RCA necesarul de capital devine tot mai acut pentru a îndeplini cerinţele Solvency II. Luând în calcul expunerea societăţii şi realizând proiecţiile pentru finalul de an 2016 s-ar putea ca Asirom să constate că majorarea de capital social anunţată nu este suficientă. Aceleaşi surse din piaţă susţin că asigurătorul austriac ar avea nevoie de circa 15 - 30 de milione de euro, iar pentru mai multă siguranţă necesarul ar fi de 50 de milioane de euro.

 

 

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO