De ce are ziua de muncă opt ore – opinie

Civilizaţia zilei de lucru de opt ore ascunde mai multe capcane decât oferă beneficii. Cei ce sunt obligaţi sau se complac să petreacă la serviciu cât mai mult timp sunt, totodată, şi suficient de frustraţi ca, în timpul liber redus care le mai rămâne, să cumpere orice şi oricât. Căci resimt nevoia subconştientă de a-şi defula frustrările, potrivit unui editorial din Business Insider.
Economica.net - Dum, 08 feb. 2015, 22:01
De ce are ziua de muncă opt ore - opinie

Autorităţile nu reduc norma de lucru de opt ore pe zi, pentru că asta ar însemna recesiune perpetuă, potrivit unui editorial din Business Insider.

Cumpărătorul perfect este angajat cu normă întreagă, dar stă cât mai mult la serviciu, câştigă rezobabil, dar este nemulțumit cu ce are. Este, totuşi, plin de speranță. Este dezinteresat de proiectele serioase de dezvoltare personală, însă este motorul creşterii economice. Este nelipsit la televizor seara, leneş în timpul liber şi gata să cumpere orice i se pare că-i defulează frustrările.

Civilizaţia de consum îşi respectă reputaţia pe calea paradoxală a muncii peste program. În vremea capitalismului sălbatic, muncitorii erau ţinuţi în fabrică 12 – 14 ore pe zi şi plătiţi prost.

Nu este, însă, profitabil pentru marile afaceri nici ca angajatul să petreacă mai puţin de opt ore la serviciu. Ba chiar salariaţii sunt ispitiţi să lucreze cât mai mult cu bonusuri şi tot felul de stimulente, ca să câştige tot mai mult, şi să aibă tot mai puţin timp pentru alte satisfacţii decât cele superficiale.

„Ziua de lucru de opt ore este profitabilă pentru marile afaceri. Nu din cauza producţiei mai mari (în medie, lucrătorul poate face în mai puțin de trei ore de muncă efectivă ceea ce face în opt ore), ci pentru că produce un potenţial cumpărător fericit. Zgârcenia cu timpul înseamnă că oamenii vor fi dispuşi să plătească mult mai mult pentru comoditate, satisfacţii şi orice cumpărături, înseamnă că se uită mai mult la televizor, şi deci la reclame”, scrie blogerul David Cain (Raptitude), citat de  Business Insider.

Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea n-ar mai cumpăra atât de multe mărfuri inutile care nu adaugă timp valoros vieţii cumpărătorilor?

„Economia s-ar prăbuşi şi nu şi-ar mai reveni niciodată. Toate problemele Americii, inclusiv obezitatea, depresia, poluarea și corupţia constituie preţul plătit pentru a crea și a susține o economie de un trilion de dolari. Pentru ca economia să fie „sănătoasă”, America trebuie să rămână nesănătoasă. Oamenii sănătoși, fericiți nu simt nevoia să aibă mai mult din ceea ce au deja, iar asta înseamnă că nu cumpară o mulţime de gunoaie, nu trebuie să se distreze la fel de mult ca nefericiţii şi nu sfârşesc urmărind o mulțime de reclame”.

Este o opinie aparent radicală. Nici nu se poate contesta, însă, faptul că civilizaţia de consum a ajuns la rafinamentul de a face din publicitate o artă, iar spoturile publicitare, reclamele şi alte produse din aceeaşi categorie, în fapt utilitare, sunt comentate şi apreciate ca nişte capodopere.

Cultura „zilei de lucru de opt ore” este cel mai puternic instrument de a-i menţine suficient de nemulţumiti pe consumatorii, pentru care, în marea lor majoritate, răspunsul la orice problemă este să cumpere ceva, constată David Cain.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...