1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

De ce au cerut austriecii de la Porr încă 114 milioane de lei pentru lucrările la autostrada Sebeş-Turda

Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD) a decis ca firma austriacă PORR să primească încă 34,8 milioane de lei pentru lucrările la lotul 4 al autostrăzii Sebeş-Turda. Constructorii solicitaseră însă compensaţii de peste trei ori mai mari, de respectiv 114 milioane de lei, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Companiei de Drumuri.

01 feb, 2017 | ECONOMICA.net

În data de 17 ianuarie 2017 a fost emisă decizia CAD asupra disputelor nr. 1, 2 şi 3, înaintate de către Antreprenorul Asocierea PORR Construct SRL/PORR Bau GmbH Comisiei de Adjudecare a Disputelor. „Prin acestă decizie, CAD îndreptăşeşte Antrepenorul la o prelungire a duratei de execuție cu 653 de zile şi la plata costurilor suplimentare corespunzătoare în cuantum de 34,83 milioane de lei", au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Aceştia au explicat că extensia de timp a fost solicitată pentru evenimentele care au fost grupate în cadrul Disputei nr. 1, printre care: exproprierea, posesia şantierului/dreptul de acces în şantier, cercetarea arheologică, revizuirea Acordului de mediu, aprobarea proiectului ITS, aprobarea proiectului de semnalizare rutieră, etc.

În ceea ce priveşte suma de bani cerută în plus, reprezentanţii CNAIR au precizat că solicitarea Antreprenorului de compensaţii financiare a fost de 114 milioane de lei, dar CAD a decis că Antreprenorul este îndreptăţit doar la 34,83 milioane de lei. „Această valore reprezintă costuri indirecte, costuri directe (întreruperi lucrări, lucrări suplimentare strat de balast şi strat de formă), costuri de finanţare, profit, penalităţi derivate din neplata de către Beneficiar a facturii unui certificate, etc", au adăugat reprezentanţii CNAIR.

Ei au menţionat că, potrivit prevederilor contractuale, CNAIR poate transmite o înştiinţare de nemulţumire cu privire la decizia adoptată de CAD, urmând a fi soluţionată prin arbitraj. De asemenea, după emitere, decizia CAD poate fi revizuită prin soluţionare pe cale amiabilă, au mai spus reprezentanţii CNAIR.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a avut deschise 32 de proceduri de arbitraj în care i s-au cerut daune financiare şi prelungirea termenelor de finalizare. CNAIR a obţinut câştig de cauză în câteva dintre aceste proceduri, au conchis reprezenţii aceştia.

ECONOMICA.NET a mai relatat despre disputa dintre PORR şi CNAIR în urmă cu două săptămâni.

Contractul pentru construirea celor 16,3 kilometri ai lotului 4 din autostrada Sebeş-Turda este în valoare de 470 de milioane de lei, fără TVA. Acesta prevedea iniţial 4 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţia lucrărilor.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat încă din mai 2014 iar termenul de finalizare era luna martie 2016, conform contractului.

Stadiul fizic al lucrărilor este însă abia la 60,50%, potrivit datelor de pe site-ul CNAIR. Printre problemele de pe acest lot se numără obţinerea Autorizaţiei de Construire pentru zona Lacului Stejăriş şi pentru reţele de utilităţi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO