De ce au renunţat turcii de la Pegasus la avioanele pe care le-a închiriat apoi Tarom: consumau mai mult combustibil

Compania naţională Tarom a închiriat luna trecută două noi avioane Boeing 737-800 NG. Iniţial, avioanele trebuiau să intre în flota companiei low-cost Pegasus Airlines, care renunţase la acest model pe fondul consumului mare de combustibil comparativ cu modelul A320 NEO de la Airbus. 
Andrada Ghira - vin, 09 iun. 2017, 20:59
De ce au renunţat turcii de la Pegasus la avioanele pe care le-a închiriat apoi Tarom: consumau mai mult combustibil

Primite cu mare fast de oficialităţile române spre sfârşitul lunii trecute, noile avioane Boeing 737-800 NG nu vor zbura decât începând cu 19 iunie. Cele două avioane au fost închiriate de la compania Air Lease Corporation pentru a creşte capacitatea după ce anul trecut au fost retrase din flotă aeronavele de lung curier A310. Oficialii spun că retragerea din flotă a celor două avioane a dus la scăderea capacităţii cu 20%.

Noile Boeing 737-800 NG care au intrat în flota Tarom trebuia să ajungă la operatorul low-cost Pegasus Airlines, prezent şi pe piaţa românească de şase ani. Operatorul din Turcia a renunţat însă la avioanele Boeing şi a ales să comande modele A320 NEO de la Airbus. 

„În 2016, managementul companiei a lansat un plan de acţiune al cărui scop a fost de a creşte eficiența flotei, gestionarea numerarului și a costurilor în această perioadă dificilă. În acest context, am decis să înlocuim avioanele Boeing din perioada 2008-2012 cu noul Airbus 320 NEO. Când comparăm Airbus NEO cu Boeing 737-800NG, vedem că NEO sunt mult mai eficiente în ceea ce privește consumul de combustibil în comparație cu existentele B737-800 NG”, au declarat pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii Pegasus Airlines. 

Peste 362.000 de pasageri transportaţi în şase ani pe ruta Istanbul-Bucureşti 

În mai 2011, operatorul din Turcia a lansat primele zboruri low-cost între Istanbul şi Bucureşti, o rută pe care mai operau zboruri companiile Tarom şi Turkish Airlines. De la lansare şi până la sfârşitul anului trecut, Pegasus Airlines a transportat peste 362.000 de pasageri, potrivit datelor transmise de companie. 

„Numărul de pasageri transportaţi a crescut de la an la an, de la lansarea rutei în 2011, de la 30.000 de pasageri în primul an de operare, la 72.000 de pasageri în 2015. Deci, mai mult decât dublu”, mai spun reprezentanţii companiei. 

Turismul din Turcia a avut de suferit anul trecut din cauza atentatelor şi turbulenţelor politice. Numărul de pasageri transportaţi anul trecut de Pegasus Airlines între cele două oraşe a fost ceva mai mic, de 65.000, însă anul acesta numărul lor va creşte. Iar afirmaţiile reprezentanţilor companiei se bazează pe rezultatele în creştere înregistrate în primul trimestru din acest an. 

Deşi anul trecut au apărut informaţii în spaţiul public potrivit cărora Pegasus ar lansa şi zboruri spre Istanbul de a Cluj-Napoca, operatorul turc nu a lansat nicio nouă rută.  

„În prezent nu avem în plan să intrăm pe un alt aeroport din România deoarece ne concentrăm eforturile pe creşterea gradului de încărcare pe ruta spre Bucureşti, dar la fel cum procedăm pe toate pieţele unde operăm, vom continua să monitorizăm creşterea şi performanţa, şi asta ar putea fi o opţiune pentru viitor, dacă există suficientă cerere”, au mai declarat reprezentanţii Pegasus pentru ECONOMICA.NET

Pegasus Airlines operează ruta Istanbul-Bucureşti cu o frecvenţă de cinci zboruri/săptămână, iar compania şi-ar dori să crească frecvenţa zborurilor, însă datorită acordurilor bilaterale dintre cele două ţări, turcii nu au, pentru moment, permisiunea de la Autoritatea Aeronautică Civilă. 

Pegasus Airlines este un operator low-cost privat, cu baza la aeroportul Sabiha Gökçen din Istanbul. Flota companiei este formată din avioane narrow-body Boeing 737 şi Airbus A320 şi operează o reţea extinsă de zboruri interne şi internaţionale în Turcia, spre Europa şi Orientul Mijlociu. Pegasus oferă 100 de zboruri interne şi internaţionale spre 40 de ţări. 

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate Bulgariei şi......
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...