De ce depind repornirea Oltchim şi salariile pe august

Reprezentanţii Guvernului negociază cu 18 bănci asigurarea capitalului de lucru necesar repornirii combinatului. De asemenea se negociază cu partenerii Oltchim reţeta cea mai potrivită de aprovizionare cu materie primă şi de desfacerea produselor. Salariile pe august sunt nesigure, dacă Oltchim nu produce şi nu vinde.
Adrian N. Ionescu - mie, 12 sept. 2012, 12:39
De ce depind repornirea Oltchim şi salariile pe august

Statul şi Oltchim Rm. Vâlcea va trebui să accepte condiţii dure din partea băncilor, pentru ca acestea să finanţeze repornirea combinatului.

„Sigur că băncile vor să se asigure că vor primi înapoi orice ban pe care îl dau acum“ a răspuns şefului Oficiului pentru Privatizare (OPSPI), Remus Vulpescu, întrebat dacă, pentru a oferi un capital de lucru minim, băncile cer să se specifice cheltuielile pentru care se solicită finanţarea.

În negocierile pentru reluarea finanţării au fost incluse 18 bănci.

„Luni am avut discuţii cu cele mai mari trei bănci creditoare ale Oltchim. Ieri vicepriministrul, ministrul economiei şi noi de la OPSPI ne-am întâlnit cu 15 mari bănci. Băncile vor, cum este normal, un management corespunzător la Oltchim pentru a continua să-l crediteze, după ce multe credite din trecut nu au fost plătite. Este greu să obţină credite, dar credem că vom reuşi“, a declarat Vulpescu, la o conferinţă despre listarea companiilor de stat la bursă.

Oficialului OPSPI i s-a cerut să precizeze dacă dorinţa băncilor ca Oltchim să aibă un „management corespunzător“, înseamnă de fapt că acestea vor să controleze cheltuielile. Remus Vulpescu a acceptat atunci că este firesc ca băncile să se asigure că vor primi banii înapoi“.

Totodată, „în afară de dimensionarea strictă a unui capital de de lucru de urgenţă, discutăm cu partenerii Oltchim să furnizeze materie primă şi să asigurăm vânzarea produselor. Este necesară pornirea combinatului pentru continuarea plăţii salariilor“, a mai adăugat Remus Vulpescu.

Pentru salariile lunare sunt neceasre circa 3 milioane de euro lunar, inclusiv taxele, potrivit oficialului.

Şeful OPSPI a mai declarat că sunt resurse pentru  plata restanţelor pe iulie. Peste 12 companii s-au arătat interesate de privatizarea combinatului, cumpărând caietul de sarcini. Licitaţia va avea loc pe 18 septembrie.

Oltchim datorează deja băncilor peste 595 de milioane de lei.

Datoriile totale ale OLtchim se ridicau lapeste 2,6 miliarde de lei, la 30 iunie, din care peste 1,9 miliarde de lei erau scadente în  mai puţin de un an. Datoriile comerciale ale  companiei (inclusiv „avansurile primite de la clienţi şi lte conturi asimilate) se ridică la peste 1,45 miliarde de lei. 

Oltchim datorează AVAS şi companiilor de utilităţi şi de transport de stat peste 410 milioane de euro, potrivit celei mai recente estimări a şefului OPSPI.

Valoaera de piaţă a companiei la Bursa din bucureşti este de 249 de milioane de lei, iar preţul acţiunii a crescut azi cu 3,45%, până la 0,75 de lei/tiltu

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Ministerul Finanţelor a listat luni patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de peste 1,44 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB)....
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care ...
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie ...
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de ...