De ce depind repornirea Oltchim şi salariile pe august

Reprezentanţii Guvernului negociază cu 18 bănci asigurarea capitalului de lucru necesar repornirii combinatului. De asemenea se negociază cu partenerii Oltchim reţeta cea mai potrivită de aprovizionare cu materie primă şi de desfacerea produselor. Salariile pe august sunt nesigure, dacă Oltchim nu produce şi nu vinde.
Adrian N. Ionescu - mie, 12 sept. 2012, 12:39
De ce depind repornirea Oltchim şi salariile pe august

Statul şi Oltchim Rm. Vâlcea va trebui să accepte condiţii dure din partea băncilor, pentru ca acestea să finanţeze repornirea combinatului.

„Sigur că băncile vor să se asigure că vor primi înapoi orice ban pe care îl dau acum“ a răspuns şefului Oficiului pentru Privatizare (OPSPI), Remus Vulpescu, întrebat dacă, pentru a oferi un capital de lucru minim, băncile cer să se specifice cheltuielile pentru care se solicită finanţarea.

În negocierile pentru reluarea finanţării au fost incluse 18 bănci.

„Luni am avut discuţii cu cele mai mari trei bănci creditoare ale Oltchim. Ieri vicepriministrul, ministrul economiei şi noi de la OPSPI ne-am întâlnit cu 15 mari bănci. Băncile vor, cum este normal, un management corespunzător la Oltchim pentru a continua să-l crediteze, după ce multe credite din trecut nu au fost plătite. Este greu să obţină credite, dar credem că vom reuşi“, a declarat Vulpescu, la o conferinţă despre listarea companiilor de stat la bursă.

Oficialului OPSPI i s-a cerut să precizeze dacă dorinţa băncilor ca Oltchim să aibă un „management corespunzător“, înseamnă de fapt că acestea vor să controleze cheltuielile. Remus Vulpescu a acceptat atunci că este firesc ca băncile să se asigure că vor primi banii înapoi“.

Totodată, „în afară de dimensionarea strictă a unui capital de de lucru de urgenţă, discutăm cu partenerii Oltchim să furnizeze materie primă şi să asigurăm vânzarea produselor. Este necesară pornirea combinatului pentru continuarea plăţii salariilor“, a mai adăugat Remus Vulpescu.

Pentru salariile lunare sunt neceasre circa 3 milioane de euro lunar, inclusiv taxele, potrivit oficialului.

Şeful OPSPI a mai declarat că sunt resurse pentru  plata restanţelor pe iulie. Peste 12 companii s-au arătat interesate de privatizarea combinatului, cumpărând caietul de sarcini. Licitaţia va avea loc pe 18 septembrie.

Oltchim datorează deja băncilor peste 595 de milioane de lei.

Datoriile totale ale OLtchim se ridicau lapeste 2,6 miliarde de lei, la 30 iunie, din care peste 1,9 miliarde de lei erau scadente în  mai puţin de un an. Datoriile comerciale ale  companiei (inclusiv „avansurile primite de la clienţi şi lte conturi asimilate) se ridică la peste 1,45 miliarde de lei. 

Oltchim datorează AVAS şi companiilor de utilităţi şi de transport de stat peste 410 milioane de euro, potrivit celei mai recente estimări a şefului OPSPI.

Valoaera de piaţă a companiei la Bursa din bucureşti este de 249 de milioane de lei, iar preţul acţiunii a crescut azi cu 3,45%, până la 0,75 de lei/tiltu

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...