De ce este importantă sincronizarea pieței în strategia dumneavoastră de investiții

Vă întrebați dacă puteți fi mai deștept decât bursa? Este o întrebare importantă. Unii spun că este imposibil, dar, de fapt, este vorba despre cunoașterea suișurilor și coborâșurilor - piețele de creștere și de scădere - și despre modul în care acestea vă afectează investițiile. Dacă reușiți să faceți acest lucru corect, veți fi pe drumul spre succesul pe termen lung.
Ion Dobreanu - mie, 29 nov. 2023, 10:05
De ce este importantă sincronizarea pieței în strategia dumneavoastră de investiții

Sursă foto: unsplash.

Pe o piață în creștere, când lucrurile arată bine, puteți obține un profit frumos. Dar pe o piață bear, unde acțiunile sunt în scădere, dacă vă limitați la un plan simplu de „cumpărare și păstrare” fără să știți când să vindeți, s-ar putea să vă distrugeți toate câștigurile sau, mai rău, să vă duceți la pierderi.

Este cu adevărat posibil să prezici mișcările pieței?

Răspuns scurt: cam așa ceva. Totul depinde de ceea ce înțelegeți prin sincronizare.Scopul nu este de a cumpăra la minimul absolut și de a vinde la maxim – aceasta este o fantezie, iar încercarea poate fi riscantă și costisitoare. În schimb, eficiente strategiile de tranzacționare pe tendințe se concentrează pe identificarea și urmărirea tendințelor pieței, atât ascendentă cât și descendentă. Gândiți-vă astfel: atât taurii cât și urșii prudenți pot face bani, dar investitorii nesăbuiți pierd adesea.

Sincronizarea pieței înseamnă mai mult să intri mai devreme în timpul unei creșteri a pieței și să-ți protejezi profiturile atunci când lucrurile încep să scadă. Acum, cum vă dați seama unde se îndreaptă piața și când este pe cale să se întoarcă?

Acest ghid vă va arăta cum să identificați aceste tendințe folosind lecțiile învățate din peste 100 de ani de istorie a pieței bursiere. Este o abordare solidă și realistă a sincronizării pieței.

De ce ar trebui să vă intereseze sincronizarea pieței?

Istoria arată că majoritatea acțiunilor urmează principalele tendințe ale pieței, fie în sus, fie în jos. Cumpărarea de acțiuni pe un trend ascendent vă poate crește șansele de câștig. Dar dacă cumpărați atunci când piața este în scădere, aveți mai multe șanse să pierdeți.

Nicio acțiune nu este la adăpost de tendințele pieței, fie că este vorba de o acțiune tehnologică cu creștere rapidă sau de o companie stabilă cu capitalizare mare. Marii indici de piață, precum Nasdaq, S&P 500 și Dow Jones, au o puternică influență asupra acțiunilor individuale.

Pe o piață în plină ascensiune, acțiunile cu cea mai bună performanță, cum ar fi Apple sau Amazon, pot crește vertiginos. Dar atunci când apare o piață bear, aceleași acțiuni scad de obicei.

Dacă nu vă ajustați strategia atunci când o piață în creștere se transformă în scădere, riscați să vă pierdeți câștigurile obținute cu greu.

Pe de altă parte, atunci când piața începe să urce din nou, cele mai bune oportunități de investiții vor începe să strălucească, de multe ori atunci când știrile sunt încă pline de tristețe.

Să știi cum să gestionezi atât maximele, cât și minimele, este cheia pentru o sincronizare inteligentă a pieței.

Cum puteți identifica tendințele pieței?

Vestea bună? Există o modalitate dovedită de a trece peste roller coaster-ul pieței și de a lua decizii inteligente pe baza tendințelor în schimbare.

Nu este vorba de a ghici viitorul. Este vorba despre utilizarea graficelor bursiere și a altor instrumente pentru a înțelege ce se întâmplă chiar acum.

Urmărirea tendințelor actuale, nu ghicirea celor viitoare, este secretul unei investiții de succes.

Odată ce ați înțeles acest lucru, sunteți pe drumul cel bun pentru a face bani pe o piață în creștere și pentru a vă proteja profiturile atunci când aceasta începe să scadă.

Care sunt elementele de bază ale pieței bursiere?

Deci, ce este piața bursieră? Este un amestec de locuri diferite în care se cumpără și se vând acțiuni ale companiilor.

În Statele Unite, marii jucători sunt Nasdaq și New York Stock Exchange (NYSE). NYSE, care există din 1792, găzduiește companii mari și bine stabilite. Nasdaq, născută în 1971, este locul unde se găsesc întreprinderi mai tinere, cu creștere rapidă, în special în domeniul tehnologiei.

Când auziți că piața bursieră este în creștere sau în scădere, de obicei este vorba despre indicii principali ai pieței – aceștia sunt colecții de acțiuni ale marilor companii, care vă ajută să vă faceți o idee despre tendințele generale ale pieței.

Ce indici de piață ar trebui să urmăriți?

Cei trei mari indici sunt Dow Jones Industrial Average, S&P 500 și Nasdaq Composite. Aceștia sunt cei care verifică pulsul pieței, arătându-ne ce este bun și ce nu este bun.

În timp ce Dow Jones, cu cele 30 de companii mari, este bine cunoscut, S&P 500 și Nasdaq oferă o lectură mai bună a vibrației generale a pieței. Acestea includ o gamă mai largă de companii și sunt esențiale pentru a înțelege dacă este un moment bun pentru a cumpăra sau a vinde acțiuni.

Cum puteți lua decizii inteligente de sincronizare a pieței?

Piața bursieră poate fi ca un balansoar – azi sus, mâine jos. Șmecheria este să vă concentrați asupra imaginii de ansamblu. Întrebați-vă:

  • Piața este în creștere sau în scădere în acest moment?
  • Cât ar trebui să investesc în acest climat de piață?
  • Cum vă puteți da seama dacă tendința este pe cale să se schimbe?
  • Obținerea acestor răspunsuri vă ajută să decideți când să fiți îndrăzneț sau prudent cu investițiile dumneavoastră.

 

Care sunt principalele niveluri de implicare pe piață?

Tendințele pieței bursiere nu se schimbă peste noapte. Ele emit semnale. Învățând să le citiți, puteți identifica momentul în care piața trece de la o fază bear la una bull sau invers.

Ideea este de a ajusta suma pe care o investiți pe baza acestor semnale, inclusiv a modelelor de acțiuni și a mișcărilor pieței. În acest fel, vă potriviți strategia de investiții cu nivelul de risc și oportunitățile existente.

Ce indicatori suplimentari ar trebui să luați în considerare pentru Market Timing?

În afară de cât de mult să investești, fii cu ochii pe acestea:

  • Ziua de urmărire: Acest lucru ar putea semnala sfârșitul unei perioade de scădere și începutul unei perioade de creștere. Nu este un lucru sigur, dar este un indiciu.
  • Zilele de distribuție: Acestea sunt semne de vânzare majoră. Dacă acestea încep să se adune, ar putea însemna probleme, așa că ar fi bine să vă retrageți puțin.

Dacă sunteți atent la aceste semne și înțelegeți tendințele pieței, puteți face alegeri mai inteligente în materie de investiții, ținând pasul cu fluxul și refluxul pieței.

Te-ar mai putea interesa și
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie ...
Aaron Sorkin, scenaristul premiat cu Oscar pentru "The Social Network", pregăteşte un nou film care va explora responsabilitatea Facebook în atacul asupra Capitoliului din Statele Unite de la 6......
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu ...
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru ...
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...